Vesti
21.06.2023. 16:25
Beta

Potrebna vladavina prava

Šta je Kurti poručio Srbima sa Kosova u video-poruci

1
Izvor: Beta / AP / Visar Kryeziu

Premijer Kosova Aljbin Kurti obratio se video-porukom na srpskom jeziku.

Kurti je ocenio da situacija na severu Kosova "nije nimalo laka" i da "svi strepe" od "nepredvidivih događaja" u skorijoj budućnosti.

"Znam i da smo, tokom prethodnih nedelja dospeli i do međunarodnih vesti, prikazavši se u ne baš najboljem svetlu", kazao je Kurti u video-poruci Srbima sa Kosova.

On je kazao da je u prethodnom periodu urađeno "mnogo" za srpsku zajednicu na Kosovu.

"Završili smo restauraciju pravoslavnog nasleđa na Kosovu, manastira Tamnice i Svete Marije u Kamenici, i manastira Draganac u Novom Brdu. Počela je restauracija četiri tradicionalne kuće u Prizrenu, čiji su vlasnici Srbi. Na osnovu zadnjeg poziva za direktnu pomoć, finansijsku podršku je dobilo nekoliko organizacija i pojedinaca za izdavanje knjiga, sportske, kulturne i umetničke aktivnosti. U toku je izrada nacrta plana o konzervaciji sela Velika Hoča", kazao je Kurti.

Pozvao je Srbe i druge građane Kosova da zajedno krenu "u bolju budućnost" gradeći kako je rekao, "čvrste mostove zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice".

"Kuća je tamo gde je dom, a naša država je dom svih nas", rekao je Kurti.

Komentarišući nedavne lokalne izbore na severu Kosova, koje su Srpska liste i ostale srpske partije bojkotovali, Kurti je rekao da je međunarodna zajednica "obećala" da će obezbediti učešće Srpske liste na izborima ako Priština prihvati "aneks" sporazuma iz Ohrida.

"Čak smo 17. marta produžili rok za registraciju stranaka za pet dana ali sve uzalud. Pomislio sam da će bar Aleksandar Jablanović pobediti u Leposaviću, ali on je izašao iz trke 21. aprila, dva dana pred sigurnu pobedu", rekao je Kurti.

Kazao je i da po informacijama kojima raspolaže, Jablanović za tu odluku dobio "milion evra i dva stana u Beogradu".

"Možda nije tačno, ali u svakom slučaju mora se raditi o prevelikom pritisku ili takvoj ponudi koja je naterala Jablanovića da kaže da neće da maltene šutira penal", kazao je Kurti.

Ocenio je da su potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na severu.

"Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora. A zato je prevashodno potrebna vladavina prava, dakle jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca. To mi hoćemo i to moramo uspostaviti. Uz vladavinu prava, možemo da postepeno smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama", kazao je kosovski premijer.

Ocenio je i da su potrebni sastanci u Briselu za "hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma" sa Beogradom čiji je sastavni deo kako je dodao, aneks sporazuma iz Ohrida.

"Meni je jasno sada da je predsednik Srbije rekao 'da' sporazumu da ga ne bi potpisao, a sada se žali i kaje što je rekao 'da', što je prihvatio taj sporazum, koji znači de fakto priznanje Republike Kosova", kazao je Kurti.

On je ocenio da Beograd "želi da se vrati u doba pre juna 1999. godine" kada se po njegovim rečima, Kosovo oslobodilo.

"Ponekad žele da se vrate na vreme pre februara 2008. godine kada smo proglasili nezavisnost, pre februara ove godine kada je Vučić prihvatio Briselski sporazum, a, kao što ste i vi sami čuli, ponekad žele da se vrate vremeplovom na vreme pre decembra 2001. godine kada sam izašao iz srpskih zatvora", kazao je kosovski premijer.

Upozorio je da neće biti tolerisani "napadi i kidnapovanje policajaca, pucanje na vojnike KFOR, nasilni napadi na novinare" jer kako je rekao, demokratsko liberalno društvo "ne podnosi kulturu siledžija".

"Vučić danas predstavlja spremnost Srbije da izgubi još jedan rat. Istovremeno on vam je garancija da devedesete neće postati prošlost. Ja nisam za rat, ja sam protiv rata. Ja sam socijaldemokrata. Ja sam patio tokom rata, bio sam ratni zarobljenik više od dve i po godine. On izgleda da ima samo lepa sećanja na rat a i takve osećaje, jer i tada je bio na vlasti kao ministar Miloševića, a za razliku od danas, imao je vlast čak bez obaveza jer je svu odgovornost snosio Milošević", kazao je Kurti.

Kazao je da je od formiranja Vlade na čijem je čelu zatvoreno "16 ilegalnih puteva na severu, uništene 83 kriminalne grupe, konfiskovano oko dve tone narkotika, uništeno 14 laboratorija droge od kojih osam na severu i pet lokacija za proizvodnju kripto valuta".

Pozivajući se na izveštaje "kredibilnih međunarodnih organizacija", Kurti je rekao da je Kosovo "država najvećeg stepena demokratije u regionu".

"Kosovo je na prvom mestu na Zapadnom Balkanu što se tiče borbe protiv korupcije, vladavine prava, slobode medija, političkih sloboda i građanskih prava, kao i demokratskih izbora", naveo je premijer.

On je dodao da je "demokratski progres pratio i ekonomski rast" koji je po njegovim rečima prethodnih godina iznosio sedam odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Izvozi i inostrane investicije su udvostručene, budžet ove godine je za 17 odsto veći u odnosu na 2022. godinu a poreski dohoci su porasli za dve trećine bez promene fiskalne politike", kazao je Kurti.

Kazao je i da je obezbeđen "najveći rast budžeta u oblasti zdravstva, poljoprivrede, odbrane i obrazovanja".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
14.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve