Vesti
19.06.2023. 14:26
Beta

Očekivano

OVO je Kurtijev uslov za smanjenje prisustva policije na severu Kosova

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je od policije zatražio da "postepeno i proporcionalno" smanjuje prisustvo u četiri opštine na severu Kosova, uz uslov da "postoji vladavina prava", odnosno da "kriminalci" koji su napali policiju i Kfor budu "privedeni pravdi".

Kurti je naveo i da Kosovska policija treba da bude i dalje prisutna u zgradama opštinskih uprava na severu Kosova jer po njegovim rečima, na tom području ima "raznih ekstremista i kriminalnih grupa".
 

"Za Kosovsku policiju svaka opština je ista i njihovo delovanje je zasnovano na Ustavu", rekao je Kurti novinarima u Prištini.
 

On je kazao i da će o eventualnom odlasku u Brisel na nastavak dijaloga s Beogradom odlučiti čim sazna u kakvom su stanju trojica kosovskih policajaca koje je uhapsila srpska policija.

Kurti je kazao da će sačekati posetu šefa Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Jetiša Jašarija zatvoru u Kraljevu u kom se nalaze trojica kosovskih policajaca.

"Kada budem imao podatke na osnovu posete policajcima koji su taoci Srbije kao osveta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije na Kosovu, doneću odluku i saopštiću je", rekao je Kurti.
 

Visoku predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žezef Borel najavio je za 22. ili 23. jun sastanak na visokom nivou predstavnika Kosova i Srbije na kojem bi se razgovaralo o deeskalaciji situacije na severu Kosova.

Ni Kurti ni Vučić do sada nisu potvrdili učešće na tom sastanku, najavljujući da će to učiniti ovih dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve