Vesti
07.06.2023. 11:25
Beta

Generalni sekretar NATO

Šta je Stoltenberg poručio Beogradu i Prištini

1
Izvor: BETA/ AP / Bojan Slavkovic

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da najoštrije osuđuje nedavne napade na trupe Kfora na severu Kosova, u kojima je ranjeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga i dodao da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

"Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti", rekao je Stoltenberg u intervjuu za Pobjedu.

"Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandate", kazao je.
 

"Naša misija Kfora će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu i nastavićemo da delujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999", rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je dodao, nasilje vraća Kosovo unazad, kao i ceo region, a dovodi u pitanje i evroatlantske aspiracije.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru", kazao je on.

NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana, rekao je.

Stoltenberg je rekao da je tokom nekoliko poslednjih godina viđeni ruski pokušaji da se mešaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO, što je neprihvatljivo.

Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamerne aktivnosti u sajber prostoru i da promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO i saveznika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mediji iz EU o rešavanju krize na Kosovu
1

Šta je ključno

02.06.2023. 20:05

Mediji iz EU o rešavanju krize na Kosovu

Mediji u Evropskoj uniji i dalje s pažnjom prate zbivanja na i oko Kosova uz upozorenje da bez spoljne pomoći, pre svega SAD i EU, zaoštravanje u regionu nikad neće splasnuti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve