Vesti
31.05.2023. 16:40
Beta

Ambasador Kristofer Hil

"SAD se apsolutno protive potezima Prištine, biće posledica"

1
Izvor: BETAPHOTO / Stefan Pavlovic

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je u Beogradu da se SAD "apsolutno protive" potezima vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Hil je podsetio na reči američkog državnog sekretara Entoni Blinkena da će Priština snositi posledice zbog poteza koji su suprotni savetima SAD.

"Prištini smo vrlo jasno stavili do znanja da se apsolutno protivimo potezima Kurtijeve vlade. Sekretar Bliken je takođe bio vrlo jasan da će zbog toga biti posledica po odnose sa Prištinom", kazao je Hil novinarima u Beogradu.

On je takođe rekao da SAD osuđuju napade građana na vojnike Kfora i NATO na severu Kosova i istakao da takve akcije moraju odmah prestati.

Naveo je da je "izuzetno važno" da obe strane shvate da je jedini put napred kroz briselski dijalog i uz stvaranje Zajednice srpskih opština, izrazivši nadu da će Srbija ostati fokusirana na nastavak evropskog puta.

Situacija na severu Kosova je izrazito napeta od petka, kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom, kako bi omogućile da u njih uđu novi gradonačelnici Albanci. U više navrata je došlo do sukoba Srba sa snagama Kfora i kosovskim policajcima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stoltenberg: "NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo"
Stoltenberg

Generalni sekretar

30.05.2023. 19:25

Stoltenberg: "NATO šalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo kako bi suzbio nasilje koje je izbilo na severu i pripremiti još jedan bataljon koji će poslati ukoliko to bude neophodno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve