Vesti
22.05.2023. 21:15
Beta

Poseta Prištini

Šta je senator Marfi poručio Srbiji, a šta Kosovu

1
Izvor: EPA / MICHAEL REYNOLDS

Američki senator Kris Marfi boravi u poseti Prištini.

Marfi je izjavio da Srbija treba da prestane da sprečava pridruživanje Kosova međunarodnim organizacijama.

On je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, kojem je prisustvovao i senator Geri Piterson, u obraćanju medijima ocenio da im je drago da vide najnoviji sporazum Kosova i Srbije koji podrazumeva međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata, ali da ima i teških koraka koje moraju da preduzmu obe strane.

"Srbija mora da prestane da opstruira Kosovo, njeno pravo da bude deo međunarodnih organizacija", rekao je Marfi.

Govoreći o sporazumu Kosova i Srbije iz Brisela i Ohrida, Marfi je rekao da se Kosovo obavezalo da će dozvoliti formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i istakao da se nada da će ta Zajednica biti osnovana "što je pre moguće".

Predsednica Osmani je rekla da je na sastanku američkim senatorima pokazala sva kršenja koja Srbija čini ovom sporazumu, što podrazumeva i opstruiranje Kosova u međunarodnim organizacijama.

Srbija je u aprilu glasala protiv zahteva za članstvo Kosova u Savetu Evrope, uprkos tome što se Sporazumom o normalizaciji obavezala da neće predstavljati takve prepreke.

Senator Peters je pohvalio odnose Kosova i SAD i obećao nastavak pomoći i saradnje Vašingtona.

"Nastavićemo da tražimo mogućnosti da obezbedimo saradnju u sajber bezbednosti, kao i da poboljšamo odnose sa američkom vojskom i interoperabilnost sa drugim snagama širom Evrope", rekao je Peters.

Američki senatori Kris Marfi i Geri Peters poručili da tokom ove godine mora biti završen dijalog Kosova i Srbije.

Oni su posle susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem u obraćanju medijima pozvali da sporazumi Kosova i Srbije iz Brisela i Ohrida što pre budu primenjeni.

"Nije slučajno što smo mi ovde na Kosovu, jer ste važan saveznik SAD. Napravili ste napredak u ekonomskom sektoru i održavanju reda i zakona i želim da vam zahvalim na borbi protiv korupcije. Razgovarali smo o pitanju Srbije i ovo je godina u kojoj taj proces treba da se završi i tu smo da vas pozovemo da što pre sprovedete sporazum", rekao je senator Marfi.

Senator Piters rekao je da su zadovoljni postignutim sporazumom Kosova i Srbije.

"Zadovoljni smo sporazumom i svakako se radujemo njegovoj primeni", rekao je on i dodao da Kosovo smatraju zemljom najviše naklonjenoj SAD.

Kurti je rekao da je sa američkim senatorima imao srdačan susret, da je bilo reči o odličnim odnosima država i naroda, koji prema njegovim rečima, rastu i produbljuju se.

Kurti je naveo da je razgovarano i o dijalogu Kosova i Srbije, dodajući da Ohridski sporazum i aneks o implementaciji predstavljaju napredak u odnosima dve zemlje.

"Razgovarali smoi o našem susedu Srbiji i dijalogu uz posredovanje EU sa akcentom na osnovni sporazum i aneks o primeni. Oni predstavljaju unapređenje odnosa dve zemlje, stoga nam je potrebna puna, brza i bezuslovna implementacija", kazao je Kurti.

Poseta dvojice senatora Kosovu dolazi nekoliko dana nakon što je Komitet za spoljne poslove američkog Senata održao sednicu o politici Vašingtona na Zapadnom Balkanu.

Posetom Kosovu američki senatori su počeli balkansku turneju tokom koje će posetiti sve države zapadnog Balkana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: "Došli smo do zida"
1

Sastanak u Briselu

02.05.2023. 21:56

Vučić: "Došli smo do zida"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Briselu da je jasno da Priština ne želi da ispuni obavezu o Zajednici srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
few clouds
8°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve