Vesti
10.02.2023. 14:40
Beta

Premijerka

Ana Brnabić o tome šta je uslov svih uslova za ulazak Srbije u EU

1
Izvor: Beta/VLADA SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je "uslov svih uslova" za ulazak Srbije u Evrosku uniju uvođenje sankcija Rusiji.

"Čini mi se da je uslov svih uslova uvođenje sankcija Rusiji i da nam bez toga EU neće otvarati nove klastere i poglavlja. Tu smo i za dijalog sa Prištinom, ali Priština nije", rekla je Brnabić u Lebanu na predstavljanju prvih 100 dana vlade.
 

Ona je kazala da o napretku Srbije govore i poslednja dva godišnja Izveštaja Evropske komisije o napretku.

"Dali smo veliki pomak usvajanjem seta pravosudnih zakona kojim ih usklađujemo sa promenama Ustava, ali da li ćemo videti konkretne rezultate umesto samo verbalnih pohvala, viedećemo, ja ne verujem", rekla je Brnabić.

Upitana za planove u okviru inicijative Otvoreni Balkan, premijerka je kazala da tokom godine očekuje velike pomake u implementaciji dogovora o saradnji Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Posebno je važno da krenemo sa izdavanjem Open Balkan ID broja, za državljane sve tri zemlje kako bi sa tim karticama mogli nesmetano da putuju, da rade, da studiraju, da se leče i da borave u svakoj od te tri zemlje kao da su njihovi državljani", rekla je premijerka.
 

Ocenila je da je simbolički posebno važno što će na graničnim prelazima biti otvorene trake predredjene samo za državljane, automobile i kamione iz te tri zemlje

"Neće više biti apsolutno nikakvog čekanja. Tu će građani videti sve benefite inicijative", kazala je Brnabić. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brnabić o dolasku Lajčaka: Pritisak se pojačava
1

"Neće biti lako"

06.02.2023. 09:52

Brnabić o dolasku Lajčaka: Pritisak se pojačava

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je povodom posete specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu da se diplomatske aktivnosti ubrzavaju a pritisak pojačava i dodala da veruje u garancije međunarodne zajednice oko formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve