Vesti
20.11.2023. 21:25
Beta

Ozbiljni razgovori

O čemu su pričali Ana Brnabić i šef delegacije EU u Srbiji

1
Izvor: BETA/VLADA SRBIJE / Pedja Vuckovic

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom i ambasadorima država članica EU o daljim koracima u procesu evropskih integracija, ostvarenom napretku Srbije i preporukama Evropske komisije za otvaranje Klastera 3.

Šef Delegacije Evropske unije istakao je da Godišnji izveštaj o Srbiji daje tačnu i pravednu sliku o preduzetim koracima u reformskim procesima u Srbiji tokom prethodne godine. On je naglasio da proširenje zauzima centralno mesto u politici Evropske unije i dodao da je to prilika koju Srbija mora da iskoristi i ubrza tempo reformi, navodi se u saopštenju.

Brnabić je istakla je da Srbija kontinuirano radila na otvaranju Кlastera 3, koji je u potpunosti spreman, dodajući da od Evropske unije očekuje pozitivan signal za njegovo otvaranje.

Ona je ocenila da je osnovni cilj u prethodnom periodu bio da se napravi napredak u svim oblastima, pre svega kada je u pitanju vladavina prava, podsetivši na to da je i Evropska komisija u najnovijem Izveštaju prepoznala jasan napredak Srbije u brojnim ključnim oblastima, kao i da ni u jednoj oblasti nije zabeleženo nazadovanje u reformama, navodi se u saopštenju.

Кada je u pitanju oblast pravosuđa, premijerka je ocenila da su reforme uspešno sprovedene u cilju ostvarivanja veće nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosudnog sistema zemlje, a u konsultaciji sa Venecijanskom komisijom Saveta Evrope.

Premijerka je informisala ambasadore da je u toku izrada Strategije za borbu protiv korupcije, koja će saržati sve GREКO preporuke, a čiji tekst je trenutno u procesu konsultacija sa Evropskom komisijom.

Ona je obavestila ambasadore država članica Evropske unije da su usvojeni Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, koji će garantovati slobodu medija i javnog informisanja i osigurati bezbednost i pluralizam medijske scene u Srbiji.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SANU obeležio jubilej, predsednik Srbije obećao pomoć
1

182. godine postojanja

20.11.2023. 14:36

SANU obeležio jubilej, predsednik Srbije obećao pomoć

Srpska akademija nauka i umetnosti obeležila je 182. godine od osnivanja, a predsednik ove institucije akademik Zoran Knežević istakao je u pozdravnoj reči da SANU ostaje nacionalna akademija, duboko ukorenjena u naš narod.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve