Vesti
21.02.2024. 19:41
Beta

"To nije deo dijaloga"

Bisljimi dobio iz Brisela poziv za sastanak, ali NEĆE IĆI

1
Izvor: Shutterstock

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je saopštio da je iz Brisela dostavljen zahtev za sastanak Kosova i Srbije sledeće nedelje povodom zabrane platnog prometa u dinarima, ali da neće otići jer "pitanje dinara nije deo dijaloga".

Bisljimi je rekao da je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prekršio principe "koje je sam postavio", rekavši da je to prvi put da je zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama.

"Lajčak mi je poslao pismo jer stalno komunicira sa mnom. Ali ovaj put mislim da je prekršio principe koje je sebi postavio tako što je prvi put zakazao sastanak bez dogovora sa strankama i pokušao je da definiše dnevni red uprkos principu koji je postavio 2021. godine da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora strana", rekao je Bisljimi na okruglom stolu "Ekonomski razvoj za Srbe na Kosovu", koji je u Čaglavici organizovao Centar za humanitarni dijalog.

Prema njegovim rečima Lajčak je na pitanje ko bi mogao da bude predstavnik Vlade za to pitanje rekao: "Kada budemo imenovali obavestićemo vas".

"Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali to nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije deo dijaloga. Idem kada se bude razgovaralo o osnovnom sporazumu, pa ćemo videti ko može da ide da razgovara o pitanju dinara, ali da nije iz tima glavnog pregovarača", rekao je Bisljimi.

On je dodao da će Vlada Kosova u narednim danima objaviti deset mera kojima će "pokazati kako će voditi računa da građani ne budu oštećeni u prelaznoj fazi do pune primene nove Uredbe Centralne banke Kosova (CKB)".

Predstavnici SAD i EU su od kosovskih vlasti tražili da odlože primenu odluke CBK kojom se zabranjuje korišćenje srpskog dinara u gotovinskom plačanju na Kosovu.

Rekli su da treba poštovati Ustav Kosova, ali treba dati vremena lokalnim Srbima za pripremu za primenu uredbe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve