Vesti
01.11.2022. 14:48
Beta

Opre Roma

"Bojkot rezultata popisa ako ne pokaže realan broj Roma u Srbiji"

ljudi, građani, stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Članovi organizacije Opre Roma Srbije izjavili su da će preduzeti sve raspoložive demokratske instrumente kako bi se na ovogodišnjem popisu pokazao "realan broj Roma" u zemlji i dodali da neće priznati rezultate popisa ako se to ne desi.

Članica pokreta Opre Roma Jelena Reljić istakla je da na popisima prethodnih godina nije bilo relevantnih podataka o broju Roma u Srbiji.
 

"Ako država dobije adekvatne podatke o broju Roma, moći će da kreira i sprovodi adekvatne politike za romsku zajednicu. Obratili smo se Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine i Republičkom zavodu za statistiku (RZS), ali nismo naišli na razumevanje tih institucija", rekla je Reljić na konferenciji.
 

Njena koleginica iz pokreta Jelena Krivokapić Nikolić navela je da su prilikom posmatranja toka popisa primetili brojne nepravilnosti, poput nepostavljanja pitanja o etnicitetu određenom broju građana.

Pritužbe na nepravilnosti članovi Opre Roma Srbije slali su RZS-u, ali odgovore još nisu dobili.

"U Aleksincu ljudi nisu pitani za nacionalnu pripadnost, a isti bi se izjasnili da su Romi. Bilo je onih koji su sugerisali popisivaču da im to pitanje nije postavljeno, gde je popisivač izašao iz kuće rekavši da je sam označio", rekla je Krivokapić Nikolić.
 

Iz pokreta su istakli i podatke o manjem broju popisivača romske nacionalne pripadnosti, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou.

Na osnovu podataka RZS-a iz 2011. godine i sopstvenih istraživanja, Opre Roma Srbije tvrdi da u državi živi najmanje 500.000 Roma.

Popis građana u Srbiji počeo je 1. oktobra i završio se u ponedeljak, dok je u pojedinim gradovima produžen za još sedam dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Popisano više od dva miliona građana Srbije
ljudi, građani, stanovništvo

Zavod za statistiku

11.10.2022. 08:00

Popisano više od dva miliona građana Srbije

U Srbiji je do ponedeljka popisano viže od 2,1 milion građana, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
25.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve