Vesti
24.09.2023. 14:12
R. E.

"Napadi odmah da stanu"

Oglasili se Borelj i Lajčak povodom sukoba na Kosovu

1
Izvor: EPA / EFE / ANGELES VISDOMINE

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine najoštrije su osudili napad koji se dogodio na severu Kosova i u kojem je ubijen pripadnik kosovske policije i pozvali na hitno smirivanje situacije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da je potrebno utvrditi sve činjenice o napadu na ulazu u selo Banjska u opštini Leposavić, gde je ubijen policajac, kao i da se odgovorni za to moraju izvesti pred lice pravde.

On je istovremeno najoštrije osudio "gnusan napad naoružane bande" na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova, u kojem je jedan policajac poginuo, a dva su povređena.

"Još više nevinih života ugroženo je u neprijateljstvima koja traju u okolini manastira Banjska. Ovi napadi moraju odmah da prestanu", rekao je Borelj.

Istakao je da je Euleks, kao druga odgovorna misija za bezbednost na terenu i da je u bliskom je kontaktu s vlastima i Kforom.

"EU i njene članice opet pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova", rekao je Borelj.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak takođe je osudio napad na kosovsku policiju, poručivši da svi treba da se vrate dijalogu.

"Najoštrije osuđujem stravičan napad na kosovsku policiju. Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo", poručio je Lajčak na društvenoj mreži X.

Dodao je da počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

"Svi moraju da se odmah vrate dijalogu", napisao je Lajčak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve