Vesti
12.03.2024. 07:05
R.E.

Zoran Đinđić

Dan kada je u Srbiji ubijen premijer

Zoran Đinđić
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Pre 21 godinu u Srbiji je ubijen Zoran Đinđić, premijer Srbije i lider Demokratske stranke.

Zoran Đinđić je ubijen na današnji dan 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije. 

U državi je odmah proglašeno vanredno stanje i pokrenuta je policijska akcija "Sablja" u kojoj je uhapšeno ili pozvano na informativni razgovor 11.000 ljudi, a 44 osobe su označene kao članovi zemunskog klana koji su učestvovali u ubistvu.

Njihovo ispitivanje je trajalo danonoćno, a 27. marta ubijeni su Dušan Spasojević zvani Šiptar i Mile Luković Kum, vođe ozloglašenog klana i nalogodavci ubistva.

Sud je kasnije utvrdio da su plan za ubistvo osmislili Milorad Ulemek Legija, tadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije i Dušan Spasojević, a da je iz snajpera pucao Zvezdan Jovanović bivši pripadnik JSO. Za ubistvo Zorana Đinđića na 40 godina zatvora osuđen je Zvezdan Jovanović, dok je na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i Milorad Ulemek.

Iako je prošlo više od 20 godina, politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Njegova vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Bio je i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve