Vesti
04.04.2023. 09:09
Beta

Da li znate?

Zašto je baš 4. april Dan studenata

Studenti, fakultet
Izvor: Shutterstock

Dan studenata Beogradskog univerziteta 4. april, obeležava se u znak sećanja na studenta Žarka Marinovića koji je stradao tokom studentskih demonstracija.

Marinović, student Pravnog fakulteta, ubijen je 4. aprila 1936. godine, na protestu zbog loših uslova studiranja, braneći kolegu od napada nožem.

U znak sećanja na njegovu tragičnu smrt, 4. april ustanovljen je kao Dan studenata Beogradskog univerziteta, počevši od 1955.

Svake godine studenti i profesori u Aleji velikana na Novom groblju polažu venac na grob Žarka Marinovića.

Ove godine, najavljeno je da će se povodom Dana studenata u Skupštini Srbije studentima strukovnih studija obratiti predsednik Skupštine Vladimir Orlić, a rektor Beogradskog Univerziteta Vladan Đokić posetiće studentski dom "4. april".

Ministar prosvete Branko Ružić čestitao je svim studentima u Srbiji i predstavnicima studentskih organizacija Dan studenata.

"Ovaj dan baštini snažnu ideju jasne vizije budućnosti i uloge studenata u društvu. Zahvaljujući svom znanju i obrazovanju studenti su deo društva, koji simboliše promene i inovativne ideje koje nas vuku napred. Oni su naša budućnost", naveo je Ružić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Večitim" studentima produžen rok da završe fakultet
diploma, student, fakultet

Najavio ministar

24.03.2023. 13:24

"Večitim" studentima produžen rok da završe fakultet

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić, izjavio je da je izmenama zakona o visokom obrazovanju planiran produžetak roka za završetak studija "starih" studenata za tri godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve