Oni su ponos Srbije
02.03.2023. 13:35
R.E.

Sedmi put odneli pobedu

Studenti Ekonomskog fakulteta opet najbolji

1
Izvor: Promo

Studenti Ekonomskog fakulteta i članovi EKOF Case Study kluba Katarina Mitić, Bogdan Petrović, Andrej Gavrić, Luka Forgo i Vuk Gutović osvojili su prvo mesto na lokalnom takmičenju CFA Research Challenge.

Studente su predvodili akademski mentor prof. dr Dragan Lončar i industrijski mentor Anastasija Lončarević iz kompanije KPMG Srbija. Ovo je sedmi put za redom da studenti Ekonomskog fakulteta i članovi EKOF Case Study Club-a odnose pobedu na lokalnom takmičenju. Pobednički tim će predstavljati Univerzitet u Beogradu i našu zemlju na sub-regionalnom takmičenju na kome će učestvovati više od 10 zemalja iz Južne Evrope.

CFA Research Challenge je prestižno takmičenje iz oblasti fundamentalne investicione analize, koje svake godine na globalnom nivou organizuje CFA Institut.

Zadatak na kome su radili proteklih nekoliko meseci je vrednovanje akcije kompanije Fintel Energija. Studenti su prvo napisali izveštaj o vrednosti akcije u kojem su formulisali svoju investicionu tezu, a potom su pred stručnim žirijem branili svoju preporuku.

1
Izvor: Promo

Da bi došli do preporuke da akciju treba kupiti, studenti su prvo morali da istraže predmetnu kompaniju i razumeju njen model poslovanja. U drugom koraku su se fokusirali na razumevanje tržišta i konkurencije. To se ispostavilo kao izuzetno zahtevno, jer je industrija još u razvoju uz čestu promenu zakonske regulative. Studenti su imali priliku da postave menadžmentu kompanije pitanja koja bi im pomogla u boljem razumevanju poslovanja i pojedinih pozicija u finansijskim izveštajima.

Najbitniji delovi njihove analize su finansijska analiza i procena vrednosti akcije kompanije. Nakon izrade finansijskog modela, tim je radio na slučajevima izvodljivosti projekata i osetljivosti modela na makroekonomske i tržišne promene. Da bi bolje razumeli kako kompanija može da se izbori sa izazovima u okruženju, predstavili su potencijalne operativne, finansijske, tržišne i regulatorne rizike.

"Ovo je veliki uspeh za nas i korak ka daljem takmičenju koje će biti odražano u narednih mesec dana, a za koje smo već počeli da se pripremamo. Cilj nam je da ostvarimo nove pobede i predstavimo fakultet i zemlju u najboljem svetlu” rekao je Andrej Gavrić, kapiten pobedničkog tima.

Posebne pohvale su dobili za prezentacione veštine i profesionalnost u radu.         

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mašinski fakultet odlikovan Sretenjskim ordenom, baš u godini velikog jubileja
1

"Izuzetna čast"

15.02.2023. 21:05

Mašinski fakultet odlikovan Sretenjskim ordenom, baš u godini velikog jubileja

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, ukazom predsednika Republike Srbije, odlikovan je Sretenjskim ordenom drugog stepena, za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u obrazovanju, naučno-istraživačkom radu i ukupnom doprinosu razvoju mašinstva u zemlji i regionu, a povodom 75 godina postojanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve