Vesti
23.09.2022. 07:00
Beta

Premijer Albanije

Edi Rama: "Da, Srbija treba da prizna Kosovo i da se izvini, ali..."

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem apsolutno slaže da Srbija treba ne samo da prizna Kosovo, već i da mu se izvini, ali da se Kurti i on ne slažu kada bi to trebalo da se desi.

"Mislim da je priznanje i traženje oproštaja kraj procesa. Proces ne počinje priznanjem i traženjem oproštaja", rekao je Rama u televizijskom iz Njujorka gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine UN.

Kako su preneli prištinski mediji, Rama je rekao da su njegovi odnosi sa Aljbinom Kurtijem fantastični.

"Zaista imamo veoma slatku, veoma prijateljsku komunikaciju....što znači da mnogo razgovaramo o različitim temama, sučeljavamo mišljenja vezana za različite političke filozofije. Komunikacija je zaista slatka, bratska, prijateljska. To je kako treba da bude, veoma građanski i prijateljski odnos", rekao je.
 

Govoreći o odnosu sa Kurtijem Rama je dodao da se "ne moraju slagati o svemu".

"Ne slažemo se oko pristupa Srbiji, oko priznanja i traženja oproštaja, ne slažemo se oko 'Otvorenog Balkana', ali to nas ne sprečava da se dogovorimo oko mnogo drugih stvari", rekao je Rama.

On je rekao i da je 12. oktobra dobio pravo da se obrati Savetu Evrope.

"Pitanje je veoma osetljivo. Savet Evrope je napisao veoma mračnu stranicu podržavajući izveštaj Dika Martija. Danas je taj odnos potpuno drugačiji. Savetu ću se obratiti i na osnovu činjenice da je Parlament Albanije konsenzusom doneo rezoluciju kojom se odbija rezolucija Dika Martija. Savet Evrope treba da se ogradi od te krivične prijave koja je nanela veliku štetu Kosovu. To je naša inicijativa", rekao je Rama.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U državu Kosovo niko više ne veruje
Kosovo

Dijalog

30.08.2022. 14:52

U državu Kosovo niko više ne veruje

Što se grbavo rodi, to ni vreme ne ispravi! Ova sentenca mogla bi da bude najpreciznija definicija suštine odgovora na pitanje – šta je tzv. država Kosovo danas?
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve