Vesti
21.03.2023. 14:39
Beta

Kosovo

Evo zbog čega Kurti očekuje da međunarodni faktori kazne Srbiju

Kurit
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Aljbin Kurti izjavio je da očekuje da će međunarodni faktori osuditi ponašanje Srbije zbog nesprovođenja sporazuma dogovorenog u Ohridu 18. marta.

U obraćanju novinarima posle konferencije o socijalnom radu, Kurti je rekao da primena sporazuma treba da počne odmah, jer "ne postoji rok kada bi trebalo da počne primena".

"Očekujem da međunarodni faktori osude ponašanje Srbije koja na sastancima kaže da ne potpisuje, a između sastanaka kaže da ništa neće sprovoditi. Druga strana ne može ovako da govori protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama. Ne može da govori kao da nikada neće priznati Kosovo jer je osnovni sporazum de fakto priznanje", rekao je Kurti.
 

Kazao je da je on jedini koji daje predloge i ponude na briselskim sastancima.

"Dajem predloge i ponude koje se odbijaju i na kraju se dogovorimo, ali oni ne potpišu. Bićemo u stalnom kontaktu sa evropskim posrednicima, u stalnoj smo komunikaciji i sa našim američkim partnerima i tu formulaciju treba da iskoristimo za samoupravljanje srpske zajednice za rešavanje pitanja koja su ostala neispunjena. Za nas je reč o formulaciji koja veoma verno i precizno pripada okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina prema Savetu Evrope", rekao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Bili smo kreativni i konstruktivni u Ohridu, druga strana odbila predloge"
1

Aljbin Kurti

20.03.2023. 19:20

"Bili smo kreativni i konstruktivni u Ohridu, druga strana odbila predloge"

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti ocenio je u ponedeljak da je delegacija Kosova na sastanku u subotu u Ohridu bila maksimalno posvećena i konstruktivna, ali i kreativna sa ponudama i predlozima koje je "druga strana" odbila.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve