Vesti
02.02.2023. 09:00
Beta

Kosovo

Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO

Kurti
Izvor: EPA / MILAN KAMMERMAYER

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), a prvi uslov, po njegovim rečima, je da ZSO bude osnovana "u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi".

Kurti je na sednici Skupštine Kosova rekao da "ne može biti formirana jednonacionalna zajednica" i da je neprihvatljiv postojeći naziv ZSO.

"Ona ne može imati nikakvu javnu ili izvršnu vlast, samo mora da služi horizontalnoj saradnji opština kako je utvrđeno po Ustavu", kazao je Kurti.

On je naveo da je treći uslov za formiranje ZSO da prava nacionalnih manjina "moraju ojačati princip reciprociteta između dve države", pri čemu kako je rekao, treba imati u vidu evropske standarde i modele.

Kurti je dodao da je jedan od uslova za formiranje ZSO, "gašenje nelegalnih institucija na severu Kosova i predaja nelegalnog oružja".

"Peti uslov je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznanja i pošto je Srbija prihvatila principe Povelje UN u vezi sa Kosovom", kazao je Kurti.

Dodao je da je poslednji uslov da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče pisma upućena članicama EU sa pozivom da ne prihvate prijavu Kosova za članstvo u EU jer to po Kurtijevoj oceni, predstavlja kršenje Briselskog sporazuma iz aprila 2013. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: "Nije moguće formiranje ZSO"
1

"Protivno Ustavu"

01.02.2023. 14:15

Kurti: "Nije moguće formiranje ZSO"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999. godine. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve