Vesti
06.11.2021. 06:05
R. E.

Predsednički izbori

General alergičan na barut i krv

Izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Ponoš će biti kandidat srpske opozicije na predsedničkim izborima! Pardon, general Ponoš će biti kandidat srpske opozicije na predsedničkim izborima. Ovo general je bitno, nikako to ne smemo zaboraviti, jer u tome je valjda catch.

General – kako to pobednički zvuči. Trust marketinških mozgova, uglavnom gusto koncentrisanih u opozicionom bloku, došao je na ovu genijalnu ideju. Verovatno su se lomili oko toga da li da protivkandidat Vučiću bude ili Vladika ili general i onda je prevagu odnela očigledno militantnija struja. I umesto Grigorija na megdan ide general-potpukovnik Zdravko Ponoš, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

U trci je bila i Marinika Tepić, ali je ipak procenjeno da strateški gledano ipak neko sa više vojničkog iskustva treba da ide na duel Vučiću. Sve u svemu, nekoliko stvari isprečiće se pred Kutuzovom srpske opozicije. Prvo se odnosi na objektivne okolnosti, odnosno odsustvo vojske koja treba da stane iza njega. Shvatajući politiku kao virtuelnu elektronsku borbu, prvaci srpske opozicije zanemarili su realnost, ljude, teren, odbore, probleme, njihovo rešavanje itd... Sve ono što politika zapravo jeste.

Podela ničega

Opozicija

Vuk JEremić

Opozicija

24.10.2021. 08:35

Podela ničega

Drugi problemi su problemi subjektivne prirode. Zdravko Ponoš jeste general i jeste bio načelnik Generalštaba. Ali Zdravko Ponoš nije baš Živojin Mišić i nekako prirodnije stoji uniforma i čizma Mariniki Tepić nego njemu. To mu uostalom i VES govori, čoveku je specijalnost "elektronsko izviđanje i javljanje“. Uprošćeno, fali mu šarm trupnog oficira po mogućstvu sa ratnim iskustvom, fali mu rat u nogama, poneka rana, smrad iz rova, vojnički kazan, spavanje pod vedrim nebom... Sve to što za vreme svoje oficirske karijere nije mogao da doživi iza pisaćeg stola u Generalštabu u Beogradu, dok je elektronski izviđao i javljao, uz povremene odlaske na Petrovu Goru.

Kad ga vidite, jasno je da se radi o čoveku koji je barut nakon akademije video samo u petardi. Ništa to nije loše, takvi ljudi postoje i potrebni su svakoj vojsci, ali oni nisu nikada bili lideri, zbog njih nijedan vojnik neće marširati po ciči zimi celu noć, a ujutro bez odmora i hrane stupiti u borbu s neprijateljem. On nije tip oficira koji bi poveo vojsku preko Kajmakčalana, on dolazi iz jedne druge vojne tradicije, Jugoslovenske narodne armije. Jedine armije na svetu koja je u rat ušla negujući olimpijski moto – "Važno je učestvovati“!

Jer samo u takvoj armiji je moguće da oficir koji elektronski izviđa i javlja, koristeći se političkim prečicama nađe put do načelnika Generalštaba. Razvojnom putu pomogla su razna komandno-štabna usavršavanja od Maršalovog centra do Kraljevskog ratnog koledža u Londonu. Ali opet to ne bude dovoljno da nakon sukoba sa tadašnjim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem promeni radno mesto i postane blizak saradnik Vuka Jeremića koji je u to vreme ministar spoljnih poslova. Ta saradnja traje do danas. Saradnja jeste uspešna per se, ali uspesi su izostali.

Svestan je negde toga i Ponoš, koji sam kaže hoću da budem kandidat, ali ako me podrže sve relevantne opozicione snage. Ovo jeste parafraza, ali iza sebe krije jednu veliku istinu. Ni sam general Ponoš ne veruje u pobedu. Zato i ta pogrešna rečenica, ja hoću ako me vi podržite! General koji zna šta je pobeda i kako se do nje dolazi izgovorio bi nešto sasvim drugo. Na primer: "Za mnom! Ko istrajava – taj pobeđuje!“ Ali, kao što rekosmo, nije Ponoš Živojin Mišić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve