Vesti
21.10.2021. 23:05
Tanjug

HAZU

Hrvatski akademici: Srbija može u EU kada prizna naš jezik

Zastava
Izvor: Shutterstock

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo "uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog proracuna, učestalo već godinama poricu postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažuci to tezom da su dubrovacki pisci navodno pisali na srpskom jeziku".

Odluka je, kažu doneta i zbog cinjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno "lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mate Granić: "Hrvatski je interes da Srbija uđe u EU"
Mate Granić 7.9.2021.

Intervju

08.09.2021. 19:47

Mate Granić: "Hrvatski je interes da Srbija uđe u EU"

"Potrebno je koncentrisati se na rešavanje otvorenih pitanja i na budućnost. A jedna od stvari u budućnosti je i evropski put Srbije. Jedna od stvari je i rešavanje situacije u BiH. Prema tome, i te kako ima posla. Dakle, treba se okrenuti prema budućnosti, a nikakve zapaljive politikantske izjave ne mogu donositi nikakvu korist međusobnim odnosima."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve