Vesti
11.08.2021. 09:37
Đoko Kesić

Pelješki most

Most BiH gluposti i hrvatske alavosti

Pelješki most
Izvor: Tanjug / AP

Ovo je zapravo priča o tome kako je BiH, a samim tim i Republika Srpska, od pomorske države, preko noći postala kontinentalna.

Apsolutno primereno je koleginica Ljiljana Blagojević nedavno u svom tekstu podsetila na reči Miroslava Krleže, na koje pažnju skreće profesor Milo Lompar, koji podseća da Krleža u knjizi „Marginalija“ pišući o srpskoj kulturi i građanskoj tradiciji kaže: „U tom sistemu bilo je logike. Ta logika kretala se doduše na četvoronožnoj pameti, ali pameti primitivnoj, koja je nikla između balkanskih urvina i diplomatskih klanaca jadikovaca, u trajnoj panici zvjerke koja njuši zamke i gvožđa i opasnosti na sve strane. Ne vjeruje nikome, pa ni sebi, s jedinom namjerom da zdipi šta može.“

Neko je nešto zaista „zdipio“: niko drugi do Krležini sunarodnici. Izgradili su Pelješki most u teritorijalnim vodama koje dele sa Bosnom i Hercegovinom. A pre neku godinu umalo da dođe do rata zbog ribarenja u Piranskom zalivu. Nešto se čudesno događa u BiH. Ova država, kakva-takva, za nepunih osam godina prestala je da bude pomorska, a bila je.

Gradonačelnik Neuma Dragan Jurković objašnjava da se nije dogodilo ništa značajno (?!), malo će opasti finansijski priliv, ali će se…

Reakcije u Sarajevu su mlake, okupirani su seirenjem nad Inckovim zakonom. Ta ravnodušnost buni i Draška Aćimovića, diplomatu, političara i pisca iz Banjaluke. On kaže da je izgradnjom Pelješkog mosta BiH izgubila slobodan prolaz na otvoreno more i vrlo važan strateški položaj kao država. Ono što je neverovatno u toj celoj akciji jeste da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik iskoristio mogućnost zaštite tog projekta aktivirajući mehanizam „zaštite vitalnih nacionalnih interesa srpskog naroda“.

"Oni će meni, nema Bosne"

Intervju Josip Pejaković

Josip Pejaković

Intervju Josip Pejaković

29.04.2021. 13:37

"Oni će meni, nema Bosne"

Ta odluka još 2019. je izazvala burne reakcije javnosti. Sad kada je most spojen vidi se koliko su BiH i RS izgubile ovakvim rešenjem.

U Neumu, centralnom mestu izlaska BiH na more, hrvatske partije u BiH imaju osvojenih 96% glasova!? Vlast kao i većina zemlje, objekata i ostalog je u njihovom vlasništvu. Neum nije de jure, ali je de fakto hrvatski grad.

U opoziciji Republike Srpske kažu da su izgradnjom Pelješkog mosta i potpunom kontrolom grada Neuma od strane hrvatskih političkih partija sva mesta u Hercegovini koja pripadaju Republici Srpskoj izgubila na svom značaju i vrednosti. Zašto su iskorišćeni „vitalni interesi srpskog naroda povodom Pelješkog mosta“ na čemu je insistirao Dodik, pita opozicija.

A tek je neobjašnjivo zašto je izgubljena luka Ploče koja je prepuštena hrvatskim firmama, a BiH i RS su imale stratešku šansu da povećaju svoj uticaj u jednoj od važnih luka Jadrana? Uostalom, BiH je decenijama ulagala u izgradnju luke Ploče i sve je bačeno u vetar. Sad i ona pripada Hrvatskoj?

Aćimović podseća na sporazum Tuđman–Izetbegović iz 1999. godine, gde je dogovoreno razgraničenje između BiH i Hrvatske sredinom Malostonskog zaliva, kao i korištenje Luke Ploče pod „povoljnim uslovima“ za BiH na 99 godinaLuka Ploče je najviše svojih modernih kapaciteta izgradila u vreme socijalističke Jugoslavije. Sve što je izgrađeno namenjeno je privrednom razvoju pre svega BiH.

„Luka Ploče je izgrađena skoro u celosti novcima BiH“, tvrdi i Nešad Alikadić, stručnjak za pomorski saobraćaj iz Sarajeva. „Raspadom Jugoslavije i nepoštivanjem Sporazuma o Neumu i Luci Ploče od strane Zagreba, BiH je ostala bez najvažnije geostrateške lokacije.“

„Zašto se nije uložio ʼvitalni nacionalni interes srpskog narodaʼ da Luka Ploče bude pod kontrolom Bosne i Hercegovine i Republike Srpske?“, pita Draško Aćimović.

Mnogo je pitanja otvorenih i mnogo šansi propuštenih pogrešnim namernim, nenamernim, ali pogrešnim odlukama vlasti. Ako se može razumeti interes HDZ-a u BiH da obezbede Hrvatskoj što veći uticaj i bolje uslove u svemu na teritoriji BiH, kako razumeti interes SNSD-a i ostatka Srba u BiH da se dozvole ti ustupci. Pre njih i muslimanskih nacionalnih partija u Sarajevu. Pravdanje SNSD-a da su bili ucenjeni izgradnjom mosta na Savi ili želje da poboljšaju odnose sa EU, tužno je i neiskreno. Proizilazi iz svega pomenutog da BiH ostaje i dalje najsiromašnija zemlja u Evropi i druga po korupciji i kriminalu. Postala je i jedina zemlja na svetu u kojoj se „vitalni nacionalni interes“ aktivira u interesu druge države, zaključuje gospodin Draško Aćimović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Valentin Incko i druge laži
valentin inck, 23. 7. 2021.

Poruka paklenog sadržaja

03.08.2021. 10:28

Valentin Incko i druge laži

Zapadna imperija napisala nam je poruku, čini se paklenog sadržaja, potpisao ju je njen činovnik Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve