Vesti
03.08.2021. 10:28
Autorski tekst Đoko Kesić

Poruka paklenog sadržaja

Valentin Incko i druge laži

valentin inck, 23. 7. 2021.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Zapadna imperija napisala nam je poruku, čini se paklenog sadržaja, potpisao ju je njen činovnik Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH.

Ovaj austrijski političar i diplomata, koristeći bonska ovlašćenja, dopunio je Krivični zakon BiH koji sankcioniše negiranje „genocida u Srebrenici“ zatvorom do pet godina. Imperija indirektno poručuje da je njena moć i dalje velika i da ovo nije poslednja poruka Srbima da moraju priznati Kosovo.

Na ovu odluku visokog predstavnika Republika Srpska je blokirala rad parlamenta i Vlade BiH, njihovi predstavnici neće učestvovati u radu ovih institucija. Odluka Valentina Incka proizvela je najsuroviju međunacionalnu podelu i krizu u BiH od Dejtonskog sporazuma do danas.

Nisam pobornik teorije zavera, ali ovaj Austrijanac nije slučajno obnarodovao dopunjen zakon Imperije 23. jula, baš na dan kada je 1914. Austrougarska uputila Srbiji ultimatum i pet dana kasnije objavljuje i rat. Novinarka Ljiljana Smajlović mudro sve ovo vraća na sarkazam: „Ako neko da ime ulici po piscu Peteru Handkeu, dobiće pet godina zatvora, Handke negira genocid u Srebrenici, a Švedska akademija nauka mu dodelila Nobelovu nagradu!?“

Srebrenica, Potočari
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Narodski rečeno, Valentin Incko doneo je zakon koji Srebrenicu brani od istine. Ali koje istine?

To nas vraća pitanju – šta je Imperiji Srebrenica, a šta je Srebrenica nama?

Srebrenica je nama Srbima zločin, koji su neki Srbi između 16. i 23. jula 1995. godine počinili nad zarobljenim muslimanima. Sa stanovišta ratnog ili bilo kojeg prava, brojke su sporedne, počinjen je zločin. Niko od mislećih Srba to ne poriče, niti je! Istovremeno, Srebrenica je u svesti Srba – po projektu Imperije – zlonamerna i iskonstruisana nepravda koja ima nameru da celu naciju obeleži kao genocidnu.

Imperija gumicom moći briše paragrafe starih civilizacijskih zakona koji jasno definišu šta je genocid. Tamo piše da je genocid zločin nad zločinima, ali takav zločin nije se dogodio u Srebrenici. Imperija je taj „genocid“ uzela kao merilo svega gde se pominju Srbi, pa sad i poslednja politička ništica (poput Kurtija) priča o nama kao genocidnoj malignosti.

Zbog čega je Imperija proizvela genocidnu Srebrenicu?

Poznati srpski istoričar dr Mile Bjelajac, naučnik koji je istraživao pomenuta pitanja, priča za „Ekspres“: „To je ciljno napravljena konstrukcija da bi se osporilo pravo državnosti Republike Srpske, a dalo to pravo KiM. Srebrenički genocid opravdava ʼOlujuʼ i NATO agresiju na Srbiju 1999. I na KiM je montirana ʼSrebrenicaʼ. U Račku.“

Gospodin Bjelajac izlaže činjenice: „Francuski general Filip Morion je sve vreme rata bio na ratištima, na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu kaže da je Srebrenica odmazda srpskih snaga za zločine koje su pripadnici muslimanskih snaga, odnosno 28. divizije pod komandom Nasera Orića u okolnim srpskim selima…“ Gospodin Bjelajac kaže da su se Srbi i muslimani poznavali poimenice kao i sve lokalno stanovništvo, Srbi su znali sve muslimane koji su počinili zločin. Jednostavno, streljali su ih, što se kosi sa ratnim pravom.

On podseća da sam Naser Orić u svojoj knjizi svedoči da je u Srebrenici poginulo tačno 1333 „sveta ratnika“ što se u mnogo čemu poklapa sa rezultatima istrage zapadnih stručnjaka na terenu.

„General Enver Hadži Hasanović u Hagu, na suđenju generalu Tolimiru, svedoči da je 28. divizija u Srebrenici izgubila 2628 boraca. Valja napomenuti da su od 16. do 23. jula 1995. vođene bitke na 19 lokacija. Postoje svedočenja muslimanskih boraca da su oni u noćnim zasedama u nekoliko navrata vodili borbe između sebe, misleći da pucaju u Srbe…“

Kako je Imperija došla do brojke iznad 8000 ubijenih u Srebrenici? „Ratni gradonačelnik Srebrenice Nurija Meholjić je na suđenju u Sarajevu govorio da je Bil Klinton tokom 1993. godine govorio Aliji Izetbegoviću „Treba nam 5000 muslimanskih žrtava, to bi bio dovoljan povod da bombardujemo Srbe“… Ričard Batler, vojni veštak Međunarodnog krivičnog suda, 2008. izneo je podatak o gubicima 28. divizije od oko 2000 boraca…

Postoje dokumenti da je Filip Korvin, Amerikanac koji je na terenu radio za UN, izvestio da je u Srebrenici stradalo oko 700 bosanskih muslimana, a da je brojka od 8000 čista politička konstrukcija… Viki Moning, stručnjak koji je radio za Tužilaštvo u Hagu, piše da je zajedno sa patolozima istraživao lokalitet Srebrenice od 16. maja do 25. avgusta 2000. Da su pronašli 1824 tela, 1656 muškaraca, jedne žene, a ostatak nisu mogli da identifikuju…“, svedoči istoričar Mile Bjelajac.

Sve pomenute činjenice pred sudom Imperije su bez značaja. Hag se uglavnom nije bavio činjenicama, samo je povećavao broj srebreničkih žrtava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Skupština Republike Srpske: Nećemo primenjivati negiranje genocida
sud, sudnica

Jednoglasno - protiv

30.07.2021. 17:37

Skupština Republike Srpske: Nećemo primenjivati negiranje genocida

Skupština Republike Srpske usvojila po hitnom postupku zaključak da se odluka Visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida ne primenjuje. Sednici Parlamenta je bila zatvorena za javnost, a zakoni su usvojeni jednoglasno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve