Vesti
15.03.2023. 14:35
Beta

Godišnji izveštaj

Ko je najviše pisao Povereniku za zaštitu ravnopravnosti

diskriminacija.jpg

Najveći broj pritužbi građana Povereniku za zaštitu ravnopravnosti u protekloj godini odnosio se na diskriminaciju po osnovu nacionalne pripadnosti, starosnog doba, zdravstvenog stanja, invaliditeta, pola, bračnog i porodičnog statusa, navodi se u godišnjem izveštaju tog organa.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti predao je Narodnoj skupštini trinaesti Redovni godišnji izveštaj u oblasti zaštite ravnopravnosti za 2022. godinu, u kome se navodi da je po pitanju nacionalne pripadnosti najveći broj pritužbi podnet zbog diskriminacije Roma - 87,7 odsto.

Kada je reč o oblastima, najviše pritužbi podneto je zbog diskriminacije u postupcima pred organima javne vlasti, kao i postupku zapošljavanja ili na poslu.

"U odnosu na prethodne godine, povećan je i broj pritužbi zbog diskriminatornog govora u javnom prostoru, sportskim i drugim događajima ili od strane javnih ličnosti, na društvenim mrežama i u medijima", navodi se u izveštaju Poverenika.

Tom organu tokom 2022. godine obratilo se 3.300 građana koji su očekivali pomoć i podršku u ostvarivanju različiti prava i usluga, postupak je vođen u 1.879 predmeta, a poverenik je uputio ukupno 412 preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti i zaštitu od diskriminacije.

"Po donetim preporukama postupljeno je u 88,4 odsto slučajeva, što nastavlja trend postupanja po preporukama iz prethodnih godina", dodaje se u izveštaju.

Pored redovnog godišnjeg izveštaja, Poverenik je tokom 2022. godine izradio Izveštaj o monitoringu sprovođenja Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - žene, mir i bezbednost u Republici Srbiji (2017-2020), a sačinjena je i redovna godišnja Analiza učešća žena u javnom i političkom životu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Brankica Janković: "Šapić da se izvini"
šapić

Poverenica

12.03.2023. 12:08

Brankica Janković: "Šapić da se izvini"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je kao sramnu, neprimerenu i duboko zabrinjavajuću izjavu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da Romi moraju da donesu odluku sami sa sobom da li žele da žive kao civilizovan svet.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve