Vesti
05.11.2021. 08:05
Marko R. Petrović

Zajdi, zajdi...

Kako će ostavka Zorana Zaeva uticati na "Otvoreni Balkan“?

Zoran Zaev 4.11.2021.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Nedugo nakon što je na Kosovu Samoopredeljenje Aljbina Kurtija doživelo fijasko na lokalnim izborima, sličan scenario dogodio se i u Severnoj Makedoniji. Socijaldemokratski savez (SDSM) Zorana Zaeva pretrpeo je težak poraz na izborima za lokalne samouprave.

No, za razliku od Kurtija koji u svemu nije video sopstvenu odgovornost, Zaev je odlučio da nakon poraza podnese ostavku i na premijersku i funkciju predsednika stranke.

Sama ostavka nije bila toliko iznenađenje, s obzirom na to da je Zaev takav potez i najavio ukoliko njegova stranka izgubi mesto gradonačelnika Skoplja.

Nije toliko neočekivan ni poraz na lokalnim izborima, nakon što je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima SDSM ostvario tesnu pobedu posle koje je sa koalicionim partnerima uspeo da "navuče“ tanku većinu u Sobranju – 61 od 120 poslanika.

Ako bismo povlačili paralelu sa nedavnim kosovskim izborima, mogli bismo reći da ni u Severnoj Makedoniji građani nisu glasali za VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, već upravo protiv Zaevljevog SDSM-a.

O tome može da posvedoči i podatak da je, na primer, u Kumanovu pobedio dosadašnji gradonačelnik Maksim Dimitrievski, nekadašnji saborac Zaeva, koji je, međutim, na izborima nastupio kao nezavisni kandidat, jer Zaev nije želeo da ga kandiduje za novi mandat.

Pred Severnom Makedonijom su sada dve mogućnosti. Da aktuelna tesna većina izabere novog premijera iz svojih redova, što je želja Zaeva, ali je isto tako i manje verovatno, ili da ide na prevremene parlamentarne izbore, čemu se nadaju u opoziciji, računajući da bi na talasu lokalne pobede mogli da osvoje većinu i u Sobranju.

I mada lokalni analitičari i poznavaoci prilika u Severnoj Makedoniji ne očekuju destabilizaciju ove države, uglavnom se slažu da izlazak iz sistemske i političke krize, koja se nazire, nude jedino izbori.

Pitanje koje bi pre svega trebalo da interesuje Srbiju jeste kako će se nova vlada u Skoplju, ko god da je bude formirao, odnositi prema inicijativi "Otvoreni Balkan“, koju su pokrenuli Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev.

Mini-Šengen ima novo ime

Predstavljeno u Skoplju

Vučić, Rama, 29. 7. 2021.

Predstavljeno u Skoplju

29.07.2021. 12:52

Mini-Šengen ima novo ime

Saglasnost postoji i oko uzroka Zaevljevog poraza, i oni se mogu razvrstati na spoljašnje, unutrašnje i unutarpartijske faktore.

Najpre, građani Severne Makedonije očekivali su brži napredak na putu ka EU, nakon što je potpisivanjem Prespanskog sporazuma i rešavanja spora sa Grčkom oko imena Zaev praktično pristao na promenu imena države u Severna Makedonija (uprkos tome što većina birača nije podržala tu ideju na referendumu). Nagrada za to bila je ulazak u NATO.

I tu se stalo. Rampa je stigla iz EU, zapravo iz Bugarske, iako je njome, praktično rukovala Nemačka i njena odlazeća kancelarka Angela Merkel. Skoplje je, praktično, bilo prepušteno samo sebi. Spor sa Bugarskom je, doduše, dobrim delom i identitetske prirode.

Zaev je nekoliko puta davao izjave koje su bile neprihvatljive za makedonsku javnost, kao na primer o brisanju reči "bugarski“ sa spomenika na kojima piše "bugarski fašistički okupator“.

Posle promene imena, međutim, javnost očigledno nije bila spremna za još jedno "nacionalno poniženje“, a zarad zadovoljenja Sofije.

Na unutrašnjopolitičkom planu Zaevu zameraju da nije uspeo da reši problem koji je nasleđen još iz doba prethodne vlade Nikole Gruevskog, a odnosi se na pitanje sistemske korupcije na svim nivoima. To se pre svega odnosi na opštine kojima je, većim delom, do sada vladao SDSM, koji će u narednom periodu imati svega 16, a VMRO-DPMNE 42 gradonačelnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić, Zaev i Rama - za lakšu trgovinu u regionu
Vučić, Zaev, Rama, 29. 7. 2021.

Forum u Skoplju

29.07.2021. 12:43

Vučić, Zaev i Rama - za lakšu trgovinu u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su u Skoplju tri dokumeta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve