Vesti
06.10.2023. 13:25
Beta

General Ristuća najavio

KFOR šalje dodatne trupe na Kosovo

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Komandant KFOR, italijanski general Anđelo Mikele Ristuća je najavio da će na Kosovo uskoro stići dodatne trupe vojnika.

On je istakao da će to biti trupe iz Rumunije i iz "drugih savezničkih zemalja".

Na oproštajnoj konferenciji za novinare u Prištini, uoči odlaska s mesta komandanta KFOR, Ristuća je ocenio da je neophodno povećanje trupa na Kosovu da bi ta misija mogla da ispuni svoj mandat.

Ocenio je da poslednji incidenti na severu Kosova "pokazuju da je situacija i dalje nestabilna i da može brzo da postane napeta".

"Samo političko rešenje može da garantuje trajni mir u regionu Balkana", naveo je italijanski general i ponovio podršku misije KFOR dijalogu Beograda i Prištine u cilju normalizacije odnosa.

Ristuća je ocenio da je na Kosovu sada mirnije nego prethodnih dana, ali i upozorio da bi moglo doći do destabilizacije ukoliko dve strane "ne sednu za pregovarački sto da razgovaraju o političkom rešenju".

"Dve strane moraju da sednu za pregovarački sto. Zato podržavamo dijalog. Potpuno verujemo u diplomatske napore da se nađe rešenje za ovu situaciju", rekao je odlazeći komandant KFOR.

Upitan o mogućnosti izgradnje nove vojne baze na Kosovu, Ristuća je rekao da ne vidi potrebu za tim.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"
1

Aleksandar Vučić

26.09.2023. 12:08

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u razgovoru sa predstavnicima Kvinte zatražio da KFOR  preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova i Metohije umesto kosovske policije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve