Vesti
08.05.2023. 20:15
R.E./RTS

Srbija

Koje su nadležnosti školskih policajaca

škola, ATA, 5. 3. 2023.
Izvor: ATAIMAGES / Marija Mladjen

Od ponedeljka, posle trodnevne žalosti zbog tragedija u Beogradu i Mladenovcu, u Srbiji su u svih 1.800 osnovnih škola prisutni policajci.


Jasmina Puhača iz Službe za suzbijanje kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova ističe da je bezbednost učenika u školama jedan od strateških prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova

Kaže da je rad školskih policajaca danas malo drugačiji u odnosu na prethodni period "jer smo svedoci nemilih događaja".

"Otuda danas malo više pričamo na tu temu nego u ranijem periodu", kaže Puhača.

Objašnjava da je zadatak školskog policajca nekada bio obilazak školske zone i bezbednost učenika u delu oko škole – u školskom dvorištu i području dolaska do škole, dok će sada biti i unutar samih škola.

"Sada će svaka škola, bez izuzetka, imati jednog do dva policajca koji su zaduženi za rad u okviru škole, a njihov zadatak je da budu i ispred ulaza u školu i u zoni škole, ali i u školi, gde mogu da imaju bolji pregled i bolji uvid u dešavanja u školi, koja je nekada bila zabranjena zona za školskog policajca", ističe Puhača za RTS.
 

"Radiće se samo na tome da se nadležnosti definišu u skladu sa situacijom"

Puhača kaže da je uloga školskog policajca da se nađe učenicima i nastavnicima, ali i roditeljima. Ističe da školski policajac treba da predstavlja osobu od poverenja i da je dozvoljeno i preporučeno da se učenici koji imaju neki problem obrate policajcu.

"U slučaju tuče između učenika, policajac ima obavezu da reaguje. Njegova obaveza je u domenu razdvajanja učenika. Treba blagovremeno da reaguje i o svemu da obavesti pedagošku službu i nadležnu policijsku stanicu koja će dalje preduzeti sve obaveze", navodi Puhača.

Naglašava da je obavezno da policajac o svemu obavesti i centar za socijalni rad.

Puhača kaže da će prisustvo policajaca u školama svakako trajati neko vreme i ističe da taj projekat ima svoju istoriju i nije nov.

"Radiće se samo na tome da se poboljšaju kapaciteti, da se nadležnosti definišu malo drugačije u skladu sa aktuelnom situacijom", ističe Puhača.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U "Ribnikaru" četvoro policajaca, pojačane mere u celoj Srbiji
škola, ATA, 5. 3. 2023.

MUP saopštio

08.05.2023. 09:56

U "Ribnikaru" četvoro policajaca, pojačane mere u celoj Srbiji

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Željko Brkić izjavio je da je od jutros pojačano prisustvo policajaca u svih 1.800 škola u Srbiji, kao jedna od mera nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".
Close
Vremenska prognoza
light rain
1°C
06.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve