Vesti
01.09.2021. 20:54
Tanjug

Krizni štab

Korona u Srbiji: Nove mere možda i ranije nego što se misli

Koronavirus
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da mere protiv korona virusa više nikada ne mogu da budu kakve su bile ranije u smislu potpunog zatvaranja, ali da zabrana javnog okupljanja može biti uvedena i brže što se misli.

Gostujući na televiziji Tanjug, Kon je rekao da je epidemiološka situacija u zemlji pogoršana i da je to verovatno vezano za one koji se vraćaju sa letovanja.

Ukazao je da nije nemoguće da se korona virusom zaraze i građani koji su vakcinisani, navodeći da je svaki treći zaraženi vakcinisan.

Kon je istakao da je treća doza vakcine važna jer kolektivni imunitet treba ojačati i među onima koji su vakcinisani.

Dodao je da građani sami mogu da odaberu koju će treću dozu vakcine primiti jer nijedna od vakcina ne može da naškodi čak i ako se kombinuju, ali da je preporuka da to bude ista vrsta vakcine koju su primili prva dva puta.

"Preporukaje da to bude vakcina istog proizvođača", rekao je Kon i dodao da je on kao treću dozu primio Fajzer vakcinu, jer je nju primio i prva dva puta.

Kon je rekao da se u ovom trenutku, da bi se očuvao zdravstveni sistem, radi malo drugacije nego što je to bilo ranije i dodao da se nastoji da se što više očuva nonkovid sektor.

"Zakasnili smo zato što nismo uradili ono što je sve vreme pričano - da se treba vakcinisati preko leta kada je bio nizak nivo aktivnosti virusa", rekao je Kon i dodao da je sada najvažnije održati barijeru koja postoji i činiti sve, uključujući i vakcinaciju dece.

Kon je rekao da antivakcinalni proces u Srbiji traje jako dugo i dodao da je opasno što neki misle da vakcina nije dobra, te da je to jako teško promeniti.

Ukazao je na to da se mora sprovoditi ubrazna edukacija jer, kako kaže, inforimisanje preko medija nije dovoljno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi soj korona virusa: C.1.2

Nema kraja?

31.08.2021. 14:05

Novi soj korona virusa: C.1.2

Istraživači koji prate nove mutacije korona virusa otkrili su novu i potencijalno zabrinjavajuću varijantu, koja nosi mnoge iste karakteristike kao i drugi sojevi, uključujući alfu, betu i gamu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
29.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve