Vesti
03.02.2024. 18:35
Beta

Brisel

Ako Srbija hoće u EU, mora da ispunjava obaveze koje je preuzela u Ohridu

1
Izvor: Shutterstock

Evropska komisija (EK) i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) predale su predlog da se u pregovarački okvir Srbije za članstvo u EU uključi ispunjenje obaveza koje je preuzela u Ohridu.

Ovim predlogom obaveze Sporazuma o putu ka normalizacij odnosa Beograda i Prištine i njegov Implementacioni aneks koji je usaglašen prošlog marta u Ohridu formalno postaju sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj Uniji.

Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je juče prosleđen Savetu Evropske unije, potvrđeno je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Prošlog decembra Savet ministara je zatražio od Komisije da uvrsti obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u pregovore o članstvu Beograda i Brisela.

"Savet traži od EK i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navodi se u zaključcima, koje su prvo usvojili evropski ministri, kasnije i šefovi država i vlada EU.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom.

EU je i Beogradu i Prištini stavila do znanja da će brzina njihovog napretka u procesu evropskih integracija zavisiti od napretka u primeni ovog sporazuma u okviru dijaloga.

Posle predaje predloga, na Savetu EU je da usvoji ove izmene, čime će se formalno obaveze Srbije iz dijaloga obuhvatiti u proces pregovora o članstvu sa Briselom.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Srbija u ovom trenutku brani centar Evrope od početka totalnog razaranja"
1

Marija Zaharova

02.02.2024. 16:17

"Srbija u ovom trenutku brani centar Evrope od početka totalnog razaranja"

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da u vezi s Kosovom rukovodstvo Srbije "treba da poštuje volju svog naroda" i ocenila da "Srbija brani centar Evrope od početka totalnog razaranja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
11.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve