Vesti
27.03.2023. 18:10
Beta

Pitanje države Srbije

Kristofer Hil o albanskoj manjini u Srbiji

kristofer hil, ata images, 27.3.2023
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.

"Moram da budem veoma jasan kada kažem da se dijalog u Briselu tiče rešavanja problema između Prištine i Beograda. Svrha dijaloga nije da rešava bilo kakva druga pitanja, pitanja manjina ovde ili u drugim delovima zemlje", rekao je Hil, preneo je portal Bujanovačke. 

Ambasador je naglasio da je pitanje albanske manjine u Srbiji isključivo pitanje države Srbije i ponovio da "to s briselskim dijalogom nema nikakve veze". 

Po njegovim rečima, zvanična politika SAD je da podržava Briselski dijalog i postignuti sporazum, "čiji je značajan deo uspostavljenje Zajednice srpskih opština". 

"Sporazum, koji je postignut, ni na koji način nema intenciju da prelazi granice", naglasio je ambasador. 

Na pitanje novinara o pismu američkih kongresmena koji su posle susreta s albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena zatražili formiranje i zajednice albanskih opština, ambasador je rekao da poštuje to što kažu kongresmeni, ali da takva zajednica nije deo Briselskog sporazuma.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zoran Baki Anđelković: "Kompromis nije ni pobeda niti poraz"
zoran andjelkovic baki foto (20)

Intervju

22.03.2023. 17:35

Zoran Baki Anđelković: "Kompromis nije ni pobeda niti poraz"

U vreme kada je pre 24 godine počela operacija "Saveznička snaga“, kako je zvanično bilo ime NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Zoran Baki Anđelković se već pola godine nalazio na čelu Privremenog izvršnog veća Kosova i Metohije. U Pokrajini je ostao praktično do 5. oktobra. Iako se formalno više ne bavi tim pitanjem, i te kako prati sve što se dešava u vezi sa statusom pokrajine, pregovorima koji se (ne) odvijaju...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve