Vesti
05.02.2022. 06:05
Marko R. Petrović

"Potpisali ste, ispunite"

Lajčakovo "zavrtanje ušiju" Prištini

Miroslav Lajčak 4.2.2022.
Izvor: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

I mada je Eskobar taj koji, u poređenju sa Lajčakom, uživa reputaciju grubog momka zaduženog za čvrste poruke, ovog puta oštrije reči su, bar u javnosti, došle iz usta evropskog "specijalca“.

Prema očekivanjima, mala balkanska turneja Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara donela je i Beogradu i Prištini malo pohvala, malo podsticaja i malo opomena. Utisak, doduše, jeste da je malo veće "zavrtanje ušiju“ doživela Priština, pre svega zbog toga što još nije učinila ništa da bude formirana Zajednica srpskih opština.

I mada je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara taj koji, u poređenju sa Lajčakom, uživa reputaciju grubog momka zaduženog za tu vrstu "egzekucije“, ovog puta oštrije reči su, bar u javnosti, došle iz usta evropskog specijalnog predstavnika.

"Ono što je dogovoreno mora da se sprovede. To govorimo i kosovskoj i srpskoj strani. Kao Kosovo, preuzeli ste mnogo obaveza za 12 godina dijaloga. Mnoge od njih ste sproveli, ali postoje takođe obaveze koje niste sproveli, a Zajednica srpskih opština je jedna od njih“, poručio je Lajčak u Prištini neposredno pre nego što se zajedno sa Eskobarom uputio ka Beogradu.
 

No, suština ovonedeljne posete dvojice specijalaca bila je da se još jednom podrži nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i integracija Zapadnog Balkana u EU, uz isticanje ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

"Lajčak je posebno naglasio da EU i SAD tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u EU, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanje sveobuhvatnog sporazuma i implementaciju svih dosadašnjih potpisanih sporazuma“, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije nakon trilateralnog sastanka Aleksandra Vučića, Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka.

Vučić, Eskobar, Lajčak 4.2.2022.
Izvor: TANJUG / STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić je, kako je preneto u saopštenju, naglasio da Srbija, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da, jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Lajčak i Eskobar prethodno su na Kosovu razgovarali sa predstavnicima vlasti i opozicije, ali i Srpske liste. Ponovili su da oni ne nameću rešenja, da je na Beogradu i Prištini da prevaziđu probleme iz prošlosti, "da nađu model za formiranje ZSO, a da nikome ne pada na pamet da se na Kosovu formira nova Republika Srpska“. Eskobar je posebno istakao da nova američka administracija u potpunosti podržava Vašingtonski sporazum.

Izvesnu zabunu pokušao je da unese član predsedništva DPK i nekadašnji kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, izjavom kako je Lajčak na zatvorenim sastancima rekao da je Evropska unija za međusobno priznanje nezavisnosti Srbije i Kosova.

"Ako Evropska unija ne govori o međusobnom priznavanju, gospodin Lajčak je rekao da smo na istoj liniji sa SAD. Lajčak nam je na zatvorenim sastancima rekao da je za uzajamno priznanje, a takav je stav EU za međusobno priznanje, jer smo mi izvršili pritisak na njih“, rekao je Hodžaj, prenosi "Gazeta ekspres”.

Portparol EU Peter Stano, međutim, nije želeo direktno da odgovori Tanjugu na pitanje da li je međusobno priznanje stav za koji se zalaže EU kao krajnji ishod dijaloga Beograda i Prištine.

"Konačni cilj dijaloga jeste potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“, odgovorio je Stano i dodao da je "mandat specijalnog predstavnika Miroslava Lajčaka, kao i EU, u ulozi posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, da olakšaju postizanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Turneja Eskobara i Lajčaka - zaoštreno ohrabrivanje
SERBIA EU DIPLOMACY

Cilj je nastavak dijaloga

29.01.2022. 07:10

Turneja Eskobara i Lajčaka - zaoštreno ohrabrivanje

Specijalni predstavnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak zajedno će naredne sedmice posetiti Prištinu i Beograd.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve