Vesti
05.09.2021. 12:22
Tanjug

Ustoličenje Joanikija

Milo Ðukanović: Ovo je nasilno ustoličenje

Milo Đukanović
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ocenio je da se na Cetinju dogodila, kako je naveo, "nasilna intronizacija mitropolita" crnogorsko-primorskog i neprimerena upotreba sile "protiv mirno okupljenih građana".

"Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja. Brutalnom zloupotrebom državnih resursa, pre svega vojske i policije, i potpuno neprimerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana u crnogorskoj prestonici", naveo je Ðukanović u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao da je "Vlada Crne Gore obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnoj broja građana Crne Gore."

"Samo čovek bez dostojanstva bi sebi dozvolio da na takav način helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog", dodao je.

Prema mišljenju predsednika Crne Gore, Cetinje je još jednom bilo "na visini zadatka".

"Mirno okupljeni građani Cetinja su na odlučan i odgovoran način štitili čast i dostojanstvo svog grada i svoje države. O tome najbolje svedoči da, bez obzira na značajne provokacije koje su trpeli, okupljeni građani sebi nisu dozvolili ni jednog trenutka da ugroze mir i stabilnost prestonice i Crne Gore, i da ugroze život i zdravlje bilo kog od okupljenih građana, uključujući i pripadnike organa bezbednosti Crne Gore", napomenuo je Ðukanović.

On je oceno da je ovo "Pirova pobeda vlade" koja, kako tvrdi, "i dalje beprizorno služi velikodržavnim interesima i SPC kao udarnoj pesnici velikosrpskog nacionalizma protiv Crne Gore".

"Pre bi se moglo kazati da je ovo kraj poštovanja koji je SPC dosad uživala i u crnogorskoj prestonici, i u našoj državi. Tako su i zvona, koja su se mogla čuti nakon intronizacije i koja je trebalo da budu zvona u čast novog mitropolita SPC na Cetinju, zapravo pre bila zvona upokojenja misiji SPC i cetinjske mitropolije u crnogorskom prestonom gradu", smatra Ðukanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strani mediji o ustoličenju Joanikija
Cetinje, 5. 9. 2021.

Rojters, AP

05.09.2021. 11:52

Strani mediji o ustoličenju Joanikija

Svetske novinske agencije ocenile su da događaji oko današnjeg ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju odslikavaju duboke podele u Crnoj Gori.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve