Vesti
25.01.2023. 22:35
Beta

Ima 11 tačaka

Lajčak o nacrtu nemačko-francuskog plana za Kosovo

Miroslav Lajčak, 19. 7. 2021.
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je nemačko francuski plan u suštini plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da sadrži 11 tačaka.

On je za prištinsku televiziju Klan Kosova kazao da su te tačke prvo predstavljene obema stranama u septembru, dok su u dokumentu iz decembra uključene primedbe obe strane na prvi nacrt plana.

"Kao što znate sastanak prošle sedmice je trajao dva i po sata i bila je široka i duga diskusija i ambicije su da se zaustavi ciklus kriza kako bi mogli da se fokusirati na normalizaciju", rekao je Lajčak.

Upitan koliko je poslednji nacrt plana drugačiji u odnosu na prvi, Lajčak je rekao kako tekstovi predstavljeni u medijima nisu tačni, te da su "izmišljeni od određenih ljudi".

Kazao je da je u drugom predlogu bilo promena.

Jasno smo rekli "da filozofija predloga ne mora da se menja, jer je filozofija sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije", rekao je on.

Dodao je da su uvaženi neki od komentara koje su dale obe strane, i to "oni koji ne menjaju filozofiju teksta".

"I ovo je veoma važno, to je naravno diskusija, to je bila naša rasprava posebno sa vladom Kosova i predsednikom Srbije i naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan", rekao je on.

Lajčak je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te dodao da sporazumom Kosovo mnogo dobija i ne gubi ništa.

Kazao je i da predstavnici EU i SAD ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je kako je naglasio, cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

"Sa obema stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", kazao je on.

Kazao je da svi, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije imaju najbolju nameru da, kako je naveo,"zaista podignemo kvalitet odnosa Kosova i Srbije na viši nivo".

On je, govoreći o nacrtu sporazuma koji je objavio beogradski dnevnik "Danas", kazao kako je "blizu, ali nije isto".

Ocenio je i da je ovaj francusko - nemački predlog "ipak najbolji mogući predlog".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić posle teškog sastanka brine zbog jednog važnog pitanja
1

"Čuva i štiti Srbiju"

20.01.2023. 18:21

Vučić posle teškog sastanka brine zbog jednog važnog pitanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
1°C
30.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve