Vesti
20.01.2023. 18:31
Beta

Sastanak u Beogradu

Lajčak: "Vučić pokazao spremnost za teške odluke u interesu mira"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je u Beogradu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije.

Posle sastanka Lajčaka i predstavnika SAD, Francuske, Nemačke i Italije sa Vučićem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine je rekao da je razgovor bio "veoma intenzivan i težak, ali iskren i otvoren".

"Rezultat je da smo ohrabreni. Predsednik Vučić je demonstrirao odgovoran pristup i spremnost da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije. Za nas, puna primena dogovora o Zajednici srpskih opština je ključni element za stabilnost", kazao je Lajčak.

Naveo je da EU, SAD, Francuska, Nemačka i Italija "ostaju uvereni" da je francusko-nemački plan za Kosovo, koji je predstavljen u septembru i o kojem su razgovarali, "najbolji način za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i za evropsku integraciju regiona".

"Naš rad će biti nastavljen bez odlaganja", dodao je Lajčak.

Vučić je u Beogradu razgovarao sa Lajčakom, specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, spoljnopolitičkim savetnicima francuskog predsednika i nemačkog kancelara, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom, i diplomatskim savetnikom premijerke Italije Frančeskom Talom.

Oni su ranije u Prištini održali sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, posle čega je Lajčak izjavio da je evropsko-američki tim od kosovskog premijera "očekivao veće razumevanje" za evropski (francusko-nemački) predlog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata
Miroslav Lajčak

"Nije bio lak"

20.01.2023. 13:58

Sastanak Lajčaka i Kurtija trajao duže od dva sata

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak izjavio je posle dvosatnog sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, da delegacija koju čine predstavnici EU, SAD, Fracuske, Nemačke i Italije predstavlja važan signal za snažnu posvećenost postizanju sporazuma Kosova i Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve