Vesti
28.03.2024. 16:15
Beta

Vučić najavio

U šta to Srbija ulaže 430 MILIONA evra

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Niš-Dimitrovgrad i obilaznoj pruzi oko Niša koštaće 430 miliona evra, od čega je 108 miliona poklon EU, a trebalo bi da budu završeni do kraja 2027. godine, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Za Srbiju će biti veliki uspeh kada vozivi na ovoj pruzi budu kretali brzinom 120 kilometa na sta, umesto sadašnjih prosečnih 40 kilometa", rekao je Vučić u obilasku radova na deonici pruge Pirot-Sukovo.

Na toj deonici, duga oko sedam i po kilometra, radovi su počeli u novembru prošle godine, a rekao se finansiraju kreditom Evropske investicione banke (EIB), novcem iz budžeta Srbije, kao i iz donacije Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Vučić je rekao šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žiofreu, koji je sa njim u obilasku radova na pruzi, da bi bilo dobro da EU više finansijski pomogne u rekonstrukciji dela pruge na deonici Valjevo - Vrbnica. 

Pruga Niš-Dimitrovgrad je duge 86 kilometara, a ugovoreni rok za završetak posla je tri i po godine. Glavni izvođač radova je konzorcijum koji predvodi bugarska kompanija Trejs.

Projekat obuhvata rekonstrukciju, modernizaciju i elektrifikaciju postojeće pruge Niš - Dimitrovgrad, zatimzgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša u dužini od oko 22 kilometra, kao i modernizaciju signalnih i telekomunikacionih sistema za celokupan projekat.

Vučić je rekao da će EU kreditirati i izgradnju brze pruge od Beograda do Niša, i kada ona bude završena putovanje vozom između ta dva grada trajaće dva sata i deset minuta.

Najvio je da će radovi na obilaznici oko Niša početi najkasnije 1. juna .

"Ni u jednoj evropskoj zemlji se ne gradi kao u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da je važna i izgradnja logističkih centara, kojih nema dovoljno u Srbiji.

Pruga Niš-Dimirovgrad izgrađena je 1886. godine, nije rekonstruisana decenijama pa su vozovi na pojedinim deonicama išli brzinama do 30 kilometara na sat.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve