Vesti
19.04.2024. 15:00
Beta

"Despot Stefan Lazarević"

Uručene nagrade Grada Beograda, OVO su DOBITNICI

1
Izvor: BEOINFO

Nagrade Grada Beograda "Despot Stefan Lazarević" uručene su danas u Skupštini Grada pojedincima koji su u prethodnoj godini izuzetno unapredili kulturni, naučni, privredni i sportski život u Beogradu, a uručene su i gradske nagrade za stvaralaštvo mladih i nagrada "Svetislav Stojanović".

Nagradu "Despot Stefan Lazarević" za 2023. godinu za književnost i prevodno stvaralaštvo uručena je Branku Anđiću za delo "Na mapi utopije", a u oblasti za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo Darku Lungulovu, za scenario i režiju filma "YU Grupa – Trenutak sna".

Za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije nagrada je uručena Đorđu Aralici, za izložbu "The Image of the City", nagrada za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo uručena je Vladimiru Miloševiću, Uni Stanić, Nemanji Stanković, članovima klavirskog tria "Corda" za koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

"Despota Stefana Lazarevića" u oblasti društvenih i humanističkih nauka dobila je doktorka Ireni Šentevski, za prirodne i tehničke nauke Slobodanu Vujiću, a za arhitekturu i urbanizam Dejan Miljković.

Za pronalazaštvo nagrada je uručena prof. dr Dušanu Mujinu, dr Milici Svetozarević Arsović, prof. dr Zorici Knežević-Jugović, dr Ani Dajić, dr Marini Mihajlović i dr Mići Jovanović.

Za poljoprivredu nagrada je uručena Darku Zdjelaru, iz Ugrinovaca za porodično poljoprivredno gazdinstvo, a za zaštitu životne sredine članovima Udruženja Regionalni centar za mlade talente "Nikola Tesla" - Nikoli Srzentiću i Neveni Nekić, autorima priručnika za takmičenje "Nacionalna olimpijada održivog razvoja i zaštite životne sredine".

"Nagrada Grada Beograda Despot Stefan Lazarević" za izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine uručena je prof. dr Radici Stepanović Petrović, prof. dr Miroslavu Saviću, prof. dr Maji Tomić i prof. dr Aleksandri Novaković, za rad pod nazivom "Farmakologija".

Za sport nagradu je dobio košarkaš Bogdan Bogdanović za osvajanje srebrne medalje na Svetskom prvenstvu u košarci u Japanu, Indoneziji i Filipinima 2023. godine, koju je umesto Bogdanovića primila njegova sestra Bojana Bogdanović.

Nagrada u oblasti novinarstva uručena je Kruni Uni Mitrović, a za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda Draganu Mariću, dok je za specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciju događaja od značaja za Beograd uručena Jovanu Maljokoviću za koncert "Na raskrnisnici svetova" u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

Nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2023. godinu za oblast umetnost uručena je Ani Šević, za master rad Kulturna stanica "Snaga X svetlosti", a u oblasti nauke Milanu Mirčiću, za naučno – istraživački rad "Sistem veštačke inteligencije za bihevioralno – psihološku analizu".

Radniku Vatrogasno-spasilačkog bataljona Zvezdara Nikoli Valdevitu uručena je nagrada Grada Beograda "Svetislav Stojanović" za 2023. godinu za pojedinca, dok je ta nagrada za vatrogasnu jedinicu uručena predstavnicima Vatrogasno-spasilačke čete Košutnjak.

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić je dobitnicima nagrada "poželeo da im one budu podstrek za mnoge druge velike stvari u budućnosti".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
19°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve