Vesti
27.10.2022. 11:33
Beta

Privredna komora Srbije

Nov način prijave sumnjivih transakcija, TMIS-2

transakcija
Izvor: Shutterstock

Privredna komora Srbije (PKS) objavila je da od 1. januara naredne godine počinje primena novog elektronskog sistema TMIS-2 za prijavu sumnjivih aktivnosti od strane nefinansijskog sektora Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma (USPN).

Kako je saopšteno, TMIS-2 je nov način prijave sumnjivih transakcija i predstvlja elektronsku razmenu podataka između USPN i obveznika Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Do sada je finansijski sektor pristupao sistemu, a od prvog dana naredne godine to će moći i nefinansijski sektor, što će im omogućiti da elektronskim putem izvrše prijavu sumnjivih aktivnosti.

Sve računovođe, knjigovođe, revizori i poreski savetnici, oko 8.231 privrednih subjekata u Srbiji koji posluju u ovim sektorima, potrebno je da se upoznaju sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i načinom kako da se prepoznaju sumnjive aktivnosti u sferi sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, naveli su iz PKS.
 

"Priroda posla računovođe je da proknjiži poslovnu promenu na osnovu računovodstvenih isprava koje im klijenti dostavljaju. Međutim, neki od tih dokumenata mogu biti lažni i fiktivni, što povećava rizik da računovođe mogu biti zloupotrebljene od strane organizovanih kriminalnih grupa i pojedinih klijenata u svrhu pranja novca i finansiranja terorizma", objasnila je vlasnica i direktorka firme "Poreski Obveznik" Slavica Plazinić.
 

Istakla je da je upravo novi sistem TMIS-2, elektronski sistem za prijavu sumnjivih aktivnosti Upravi za sprečavanje pranja novca od stane nefinansijskog sektora, jedna od alatki koja će omogućiti bolju prevenciju.

S obzirom na to da je sektor računovođa označen kao srednje ranjiv i visoko izložen pretnji od pranja novca, kako je ukazano, važno je da se kroz obuke i seminare USPN, koji se realizuju uz podršku PKS, upoznaju sa zakonom i doprinesu prevenciji, učestvuju u edukaciji i podizanje svesti poslovne zajednice o rizicima.

Takođe, pored računovođa, za najranjivije sektore smatraju se oblasti nekretnina, igara na sreću i poštanskih operatora.

"Zbog svega toga, PKS već pet godina organizuje sa Upravom za sprečavanje pranja novca obuke i seminare u oblastima i na teme značajne za računovođe", navela je sekretar Udruženja za stručne, naučne i tehničke delatnosti PKS Maja Stošković.

PKS i USPN su do sada organizovali oko 60 obuka u regionalnim privrednim komorama i onlajn.

Davaoci računovodstvenih usluga smatraju da se smanjenje izloženosti pretnji može postići izgradnjom i jačanjem institucija, razmenom informacija nadležnih organa i ukrštanjem podataka, adekvatnom primenom mera srazmerno rizicima, delotvornim i odvraćajućim sankcijama protiv počinilaca, kao i trajnim oduzimanjem imovine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako po svaku cenu izbeći porez
bogataši, novac, pare

"Dinastički fondovi“

30.04.2022. 08:10

Kako po svaku cenu izbeći porez

Sudbina plana "izgradi bolje“, koji je sastavio predsednik SAD Džo Bajden, čiji je cilj da pomogne radnim američkim porodicama da osiguraju sve što je potrebno za život i da se izbore sa klimatskom krizom, a koji se oslanja na pravednije oporezivanje na bogate pojedince i korporacije, ostaje neizvesna.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve