Vesti
23.06.2023. 02:00
Beta

Javni prevoz

"Nova etapa" u Novom Sadu: Stižu električni autobusi

električni autobus, autobus
Izvor: Shutterstock

Gradskim linijama u Novom Sadu od sledeće nedelje saobraćaće deset novih električnih autobusa, čime počinje "nova etapa" javnog prevoza u Novom Sadu, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića.

U saopštenju se navodi da je Đurić prilikom prezentacije autobusa u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću Novi Sad rekao da Grad kontinuirano radi na modernizaciji gradskog saobraćajnog preduzeća, i naveo da je u poslednjih 11 godina nabavljeno 147 novih vozila, pri čemu je akcenat bio na uvođenju što većeg broja novih vozila na prirodni komprimovani gas, zbog zaštite životne sredine.

Nabavku deset autobusa na električni pogon marke "Solaris", tri univerzalna brza punjača kao i pet servisnih punjača, vrednosti 7,44 miliona evra, Grad Novi Sad realizovao je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Iz gradskog budžeta izdvojeno 56,1 milion dinara za izgradnju objekata za postavljanje opreme i priključenja i napajanja punjača koji su u funkciji ovih autobusa.

Đurić je kazao da Novi Sad kontinuirano širi mrežu biciklističkog saobraćaja i već treću godinu zaredom subvencioniše kupovinu bicikala, podstičući na taj način sugrađane da koriste i taj vid prevoza.

Direktor JGSP Novi Sad Ivan Radojičić je rekao da će "korisnici prevoza vrlo brzo primetiti dodatni nivo komfora u odnosu na ostale autobuse, prvenstveno zbog tišine i manje vibracija".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Novi Sad dobija tri nova mosta - koliko će to koštati
dunav, novi sad

Kinezi grade

10.01.2023. 15:16

Novi Sad dobija tri nova mosta - koliko će to koštati

U Novom Sadu se istovemeno grade tri mosta, što će 2025. godine, odnosno 2026. kada budu završeni, duplirati broj mostova u gradu, istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, precizirajući da će ti infrastrukturni objekti, bez pripremnih radova i projektovanja, koštati oko 360 miliona evra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve