Vesti
25.07.2023. 07:30
Beta

Diplomatija

Ko je novi ambasador BiH u Srbiji

Bosna i Hercegovina
Izvor: Shutterstock

Novi ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji biće Aleksandar Vranješ koji je svoju diplomatsku karijeru počeo kao ambasador BiH u Hrvatskoj.

Predsedništvo BiH je u martu ove godine izabralo nove diplomatske predstavnike u svetu, a Vranješ je na predlog srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i uz prethodno odobrenje predsednika Republike Srpske imenovan za novog ambasadora u Srbiji.

Akreditivna pisma Vranješ će u utorak predati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čime formalno stupa na dužnost.

Pre no što je počeo svoju diplomatsku karijeru, imenovanjem za ambasadora BiH u Hrvatskoj krajem novembra 2019. godine, Vranješ je bio savetnik Milorada Dodika, u vreme kada je Dodik obavljao funkciju srpskog člana Predsedništva BiH, a pre toga i predsednika Republike Srpske.

U nekoliko navrata Vranješ se našao u centru pažnje medija u BiH, a poslednji put to se desilo u maju ove godine, kada je bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića optužio da je "šovinista i srbofob" i da se bavi "prebrojavanjem krvnih zrnaca".

Optuživši Bećirovića da ga je namerno izostavio iz delegacije BiH tokom sastanaka sa hrvatskim predsednikom i premijerom Zoranom Milanovićem i Andrejem Plenkovićem, Vranješ je za banjalučku Alternativnu televiziju tada izjavio da jasna namera Denisa Bećirovića da posetu Zagrebu iskoristi za "klevetanje" predsednika RS Milorada Dodika.

Tada je ocenio da protiv Bećirovića treba podneti tužbu za klevetu.

"Očigledno, zato mu je bilo potrebno da ja ne budem prisutan, da što detaljnije tamo iskaže svoje vizije, jer teoretski, ja bih mogao na takvim sastancima da reagujem, možda da mu dam kontrargument", kazao je Vranješ.

Optužio je Bećirovića i da želi BiH u kojoj "Bošnjaci suvereno vladaju, a Srbi i Hrvati imaju pozicije drugog reda".

Iz Bećirovićevog kabineta su odgovorili Vranješu, navodeći da on iznosi "skandalozne izjave i ne poštuje Dejtonski sporazum".

Netačnim su ocenili Vranješove konstatacije da je isključen iz protokola posete bošnjačkog člana Predsedništva BiH Hrvatskoj, pojašnjavajući da se radilo o "radnoj poseti" i da je sastancima prisustvovao predstavnik Ambasade BiH u Zagrebu.

U oktobru 2021. godine sarajevski mediji su objavili da su u Ministarstvu spoljnih poslova BiH "bili zatečeni" objavama da se ambasador BiH u Zagrebu Aleksandar Vranješ sastao i razgovarao sa tadašnjim specijalnim izaslanikom SAD-a za izbornu reformu Matjuom Pamerom.

Navedeno je da Vranješ nije konsultovao nikoga u MSP BiH niti je to ministarstvo obavestio u sastanku s Palmerom.

Palmeru je, kako je saopšteno posle sastanka, Vranješ rekao da je odluka tadašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine "dovela do ograničenja slobode govora srpskog naroda u BiH", kao i da je to "kap koja je prelila čašu".

Vranješ, kako je tada objavljeno, nije obavestio nikoga u MSP BiH, ali je za susret s Palmerom imao odobrenje tadašneg srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kome je, pre imenovanja za ambasadora, bio savetnik za politička pitanja.

Sarajevski mediji još su naveli da je Vranješ početkom septembra 2022. godine, na osnovu Dodikovih instrukcija, pokušao da blokira put visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita na Bledski forum.

Šmit je je iz Sarajeva do Zagreba putovao avionom i, prema ustaljenoj diplomatskoj praksi, MSP BiH je Ambasadi BiH u Zagrebu uputilo dopis, koji je ambasador Vranješ dalje trebalo da prosledi MUP-u Hrvatske i obavesti ih o putovanju visokog evropskog zvaničnika pod pratnjom koja je naoružana.

Vranješ je, kako su naveli mediji, sledeći Dodikovu instrukciju da se Šmit ne priznaje za visokog predstavnika, dopis iz Sarajeva držao u ladici, zbog čega je MSP BiH moralo hitno da reaguje i obavesti hrvatske vlasti o putovanju visokog predstavnika u Zagreb.

Vranješ je pre diplomatske karijere i savetničkog mesta u Dodikovim kabinetu u javnosti istupao kao analitičar, a u svojim izjavama bio je zagovornik bliskih veza sa Rusijom i protivio se NATO inegracijama BiH.

Docent je na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, a u medijima je optuživan da je 2008. goidne plagirao magistarsku tezu "Jugoslovenski ratni film na temu Narodnooslobodilačke borbe kao sredstvo političke propagande".

U izdanju Službenog glasnika Srbije u septembru 2021. godine objavljena je monografija "Uspon jedne ideje - Sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika", čiji su autori Aleksandar Vranješ, Nenad Kecmanović i Željko Budimir.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve