Vesti
27.03.2023. 09:44
R.E.

NATO bombardovanje

Dan kada je oboren "nevidljivi"

nevidljivi avion
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan pre tačno 24 godine, iznad sremskog sela Buđanovci, tokom Nato agresije Vojska SRJ oborila je američki lovac bombarder F-117A koji je važio za "neoboriv" i "nevidljiv" za radare.

Stelt avion, ponos američke avijacije, koji je učestvovao u NATO bombardovanju SRJ, oborio je 3. Divizion 250. Brigade protivvazdušne odbrane.

Oko 20 sati i četrdeset minuta na modifikovanom radaru ruskog raketnog sistema S-125 (neva), uočena meta, a samo jedan minut kasnije avion je pogođen iznad vojvođanskog sela, nedaleko od Rume.

Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

Pilota su evakuisale američke snage.

Bilo je to prvo i po svemu sudeći poslednje obaranje ovog aviona izrađenog pomoću „stelt“ tehnologije koja pruža smanjeni radarski odraz, jer je nekoliko godina kasnije ovaj tip letelice povučen iz upotrebe. 

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četrvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije "Nikog ne ostavljamo" kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Kada je 27. marta poleteo iz baze Avijano u Italiji, otišao je prvo na sever Srbije, a onda se spuštao južno ka Beogradu, gde je bacio dve bombe teške po 900 kilograma. Kako je ispričao, još dok je leteo ka Beogradu pratilo ga je olujno vreme i imao je loš predosećaj.

"Nevidljivi ne može da komunicira sa bazom, i znao sam da moji neće znati ako mi se nešto dogodi. Gledajući olujne oblake u mraku, osetio sam neku tegobu od glave do pete. U stvari, bio sam prestravljen", rekao je Zelko.
 

Dejl Zelko dolazio je u Srbiju 2012. godine. On je tada bio gost Zoltana Danija, oficira koji ga je 1999. oborio zajedno sa svojom jedinicom. Zelko je, sa svoje dvoje dece, bio Danijev gost u njegovoj kući u Kovinu. Susret se dogodio uoči premijere drugog dela filma o obaranju F-117 i druženju dvojice oficira koji su bili na suprotstavljenim stranama.

F-117 A je pre agresije na Jugoslaviju korišćen u američkoj invaziji Paname 1989. godine i u Zalivskom ratu dve godine kasnije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve