Vesti
09.10.2023. 16:06
R. E.

Lisičji potok

Obnovljena "Kraljeva česma" - simbol srpske istorije (FOTO)

1
Izvor: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda u ostavci Aleksandar Šapić svečano je otvorio restauriranu "Kraljevu česmu" u obnovljenom parku u Lisičjem potoku povodom obeležavanja godišnjice smrti kralja Aleksandra I Karađorđevića. 

On je podsetio da je ovo, tada zapušteno mesto, posetio pre godinu dana kada je odana pošta nevino stradalim žrtvama boljševičko-komunističkog režima, kao i da je "Kraljeva česma", koja ima poseban značaj za naš narod, takođe bila zapuštena i zaboravljena.

"Tada sam rekao da ću doneti dve odluke. Prvu političku, koju mnogi eskiviraju, jer se političari i dalje plaše relikta prošlosti i davno postavljenih komunističkih dogmi, kao i osude javnosti. Druga se tiče finansiranja, jer je na meni bilo da nađem način da se obezbedi novac za ovaj spomen-park i restauraciju Kraljeve česme. Ne manje važna bila je uloga Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda čiji su stručnjaci kvalitetno restaurirali česmu i ona danas izgleda baš onako kako je izgledala 1936. godine, kada je i završena", rekao je Šapić.

Šapić je dodao da moramo da vodimo računa o našoj istoriji i najavio da će se urediti i Spomen-park braniocima Beograda na šetalištu pored Dunava.

"Gde god budem mogao, trudiću se da ne zaboravimo našu istoriju. Mislim da je to moja obaveza kao gradonačelnika, a da svako ko bude bio na ovom mestu posle mene ima obavezu da o tome vodi računa, ne praveći razlike među nama, bez obzira na naša politička opredeljenja i sve druge različitosti. Zato je ovo mesto simbolički važno za srpski narod i srpsku državu i mi ćemo mu udahnuti novi život. Tu treba da dolaze deca i treba da promovišemo vrednosti zahvaljujući kojima se štiti naše društvo od svih izazova koje nosi današnje vreme. Zato sam i pokrenuo manifestaciju Beogradski dani porodice, za koju se nadam da će postati tradicionalna, da bismo zaštitili nukleus našeg društva".

Predsednik Udruženja "U ime naroda za slobodnu Srbiju" Srđan Cvetković podsetio je da je spomen-česma izgrađena 1936. godine i da su je svečano otvorili tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić i Udruženje "Za ulepšavanje Beograda".

"Nažalost, decenijama je bila devastirana, kao što je i istina o kralju Aleksandru i žrtvama koje su ovde stradale bila zatrpana", rekao je on.

U prisustvu velikog broja građana, predstavnika Grada Beograda, Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve, ovom prilikom održan je pomen kralju Aleksandru I Karađorđeviću i stradalim žrtvama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
07.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve