Vesti
31.05.2023. 20:55
R. E./Beta

Sud u Prištini

Određen jednomesečni pritvor dvojici Srba uhapšenih u Zvečanu

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Osnovni sud u Prištini odredio je jednomesečni pritvor za dve osobe inicijala R.P. i D.O, uhapšene u ponedeljak u Zvečanu na Kosovu, a zvanični Beograd je osudio tu odluku.

Sumnja se da su oni učestvovali u sukobima srpskih demonstranata i pripadnika Misije NATO na Kosovu (KFOR) u Zvečanu, preneli su mediji.

Oni su, kako je saopšteno u Prištini, osumnjičeni za krivična dela "udruživanje radi protivustavnog delovanja, sa ciljem napada na ustavni poredak Republike Kosovo", za "ugrožavanja lica pod međunarodnom zaštitom" i  za "napada na službeno lice".

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je saopštio da je izricanje pritvora  tim osobama koje je naveo: Radošu Petroviću i Dušanu Obrenoviću, "nastavak ogoljenog nasilja prištinskog režima nad Srbima".

"Petrović i Obrenović su utamničeni bez ikakvih dokaza da su učestvovali u bilo kakvom krivičnom delu, a jedina krivica je što nose srpsko ime i prezime, i to je jasan pokušaj zastrašivanja i pretnja svakom Srbinu", naveo je Petković u saopštenju.

Policija Kosova je saopštenjem pozvala građane da obrate pažnju i budu oprezni, da mirno protestuju i ne nasedaju na moguće provokacije, ma koje prirode one bile.

"Policija Kosova, u saradnji s KFOR i relevantnim institucijama, nastavlja sa policijskim angažovanjem na sprovođenju reda i javne bezbednosti, pružanju bezbednosti građanima, obezbeđivanju slobode kretanja kao i preduzimanju policijskih mera u skladu sa situacijom i dešavanjima u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, gde protesti traju", kaže se u saopštenju.

Dodavši da će "nastaviti angažovanje i posvećenost pružanju bezbednosti svim građanima bez razlike" policija je saopštila da priznaje pravo na javno okupljanje putem mirnih protesta, dok se ona stara o održavanju javnog reda i mira u skladu sa službenim dužnostima.

1
Izvor: Beta / AP / Bojan Slavkovic

Zaposleni u lokalnoj samoupravi i građani koji su i danas bili ispred ograde u Zvečanu, razišli su se oko 17 časova, dok je menja grupa odlučila da ostane i preko noći. Najavili su novo okupljanje za sutra u sedam sati ujutro.

Oni su na bodljikavu žicu koju je postavio KFOR razvili zastavu Srbije dugu 250 metara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sukob Srba i Kfor-a u slikama (FOTO)
1

Kosovo i Metohija

29.05.2023. 21:13

Sukob Srba i Kfor-a u slikama (FOTO)

Pripadnici Kfor-a i Srbi sa Severa Kosova sukobili su se u Zvečanu.
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve