Vesti
28.02.2024. 13:14
Beta

"Izbori su pokradeni"

Oglasila se i opozicija o izveštaju ODIHR

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

Konačni izveštaj kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio je da se u Srbiji dogodila izborna krađa, i dokazao sve na šta je ukazivala i Koalicija Srbija protiv nasilja, i posmatračka misija Crta i civilni sektor i brojni građani, izjavila je narodna poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

"Stavljena je tačka na potvrdu da su izbori u Srbiji pokradeni. Sve na šta smo ukazivali se beleži, organizovana migracija i prevoz birača kako bi glasali, problematičan birački spisak, dominacija predsednika Srbije u kampanji, favorizovanje vlasti i državnih zvaničnika kod emitera sa nacionalnom frekvencijom, kupovina glasača, pritisak na zaposlene u javnom sektoru i nejednaki medijski uslovi navedeni su u izveštaju ODIHR", rekla je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Premijerkinu konferenciju za novinare nazvala je performansom u kojem svi znaju šta se desilo, ali niko ne sme "da kaže caru da je go", odnosno da samo Brnabić i Aleksandar Vučić ne razumeju šta u izveštaju piše.

Tepić je ukazala da je ODIHR ekspertska misija a ne politička, i oni koriste drugačiji jezik od političara.

"Kad neko kaže izbori su sprovedeni u neravnopravnim uslovima, favorizovan je jedan čovek, vođena je agresivna kampanja, zabeležen je govor mržnje i vređanje - to znači da su izbori bili nedemokratski i neslobodni", rekla je Tepić.

Poslanica Zeleno levog fronta Jelena Jerinić rekla da je da ne postoji ni jedna faza izbornog procesa za koju nije utvrđena nijedna neregularnost, kao i da se ponavljaju vrlo ozbiljne preporuke, koje nisu sprovedene.

"Preporuke iz 2022. koje nisu ispunjene su najozbiljnije i odnose  se na sistemsku prednost SNS i zloupotrebu javnih resursa", rekla je Jerinić.

Istakla je da se na najmanje pet mesta navodi termin "kupovina glasova" što je svuda u svetu zabranjeno.

"U izveštaju se citiraju izveštaji CINS o kol-centru SNS i izveštaj Crte o zloupotrebi korisnika socojalnih pomoći i ucene. Konstatuje se da državni organi nisu reagovali na mnoge nepravilnosti. Slično je sa biračkim spiskom, da su postojali mrtvi u njemu i migracije birača i ne samo iz okolnih zemalja nego i iz gradova u Srbiji", navela je ona.

Odgovarajući na pitanje premijerke zašto pre izbora 17. decembra nisu svi zajedno gledali birački spisak, kaže da se i ona to pita.

"Prioritetna preporuka ODIHR je da u reviziji biračkog spisaka moraju da učestvuju političke stranke i organizacije civilnog društva u skladu sa svim propisima. I to znači da ne postoji poverenje u organe koji vode birački spisak" navela je Jeremić.

Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta Srbija pozvao je Aleksandra Vučića, kao nekog ko donosi oduke, da "hitno da nalog izvršnoj vlasti da hitno krene u realizaciju preporuka i normalizaciju izbornog i političkog života".

Rekao je da treba otkloniti neregularnosti, pa onda organizovati izbore, pa ko bude pobedio pod regularnim uslovima, tada treba da mu se čestita.

Aleksić je dodao da je opozicija na raspolaganju da učestvuje u dogovoru oko boljih izbornih uslova.

Lider stranke Srbija centar Zdravko Ponoš rekao je, odgovarajući na pitanja novinara, da bojkot izbora nije opcija, odnosno da je besmisleno da na izbore izađe Vučićev pokret, a da opozicija stoji po strani, ali da se opozicija zalaže za ispunjavanje uslova koje su izneli Proglas i nevladin sektor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve