Vesti
05.08.2021. 12:10
Marko R. Petrović

Srebrenica

Olaka upotreba termina genocid

SREBRENICA
Izvor: EPA / MZWELE

Komisija koju je formirala Vlada RS ne negira zločin i poziva na kažnjavanje odgovornih, ali negira navodni zločin u Srebrenici

Da li je slučajnost ili ne, tek nekako u isto vreme, u razmaku od desetak dana, u javnosti su buru digla dva dokumenta, tematski ista, a u suštini potpuno različita.

Jedan je izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. koju je formirala Vlada Republike Srpske. U njemu se ne negira da je jula 1995. godine u Srebrenici počinjen najstrašniji zločin, te da odgovorne treba kazniti, ali se zaključuje i da se u ovom istočnobosanskom mestašcetu nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte.

S druge strane su dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, doneo na osnovu, kako sam kaže, bonskih ovlašćenja. A tom njegovom nametnutom odlukom negiranje genocida u Srebrenici, kao i veličanje zločinaca, od srede je u Bosni i Hercegovini zabranjeno zakonom, a onima koji ga prekrše prete kazne zatvora.

Da li to znači da će pred sud doći i predstavnici Vlade RS, koja je osnovala gorepomenutu komisiju, ili čak i njen predsedavajući Gideon Greif, eminentni profesor iz Izraela, istoričar koji se bavio pitanjem Holokausta, a posebno primerom Aušvica? Neko sa takvim renomeom sigurno bi dobro pazio da se njegov potpis ne nađe na dokumentu koji bi bez argumenata negirao postojanje genocida u Srebrenici.

A izveštaj ima više od 1000 strana. Komisija je zaključila da „nije postojala namera da se zarobe i ubiju muslimani“, dodavši da je iz pravne perspektive važno razlikovati vojni napad na Srebrenicu od masovnih ubistava koja su usledila posle napada.

Komisija još je naglasila da „nalazi Tribunala u Hagu o genocidu neće izdržati test vremena, jer se zločini u Srebrenici ne mogu smatrati genocidom prema odredbi Člana VIa Rimskog statuta, u kombinaciji sa obrazloženjem da se takvo ponašanje mora dogoditi u kontekstu obrasca sličnih postupaka usmerenih protiv te grupe ili da je to ponašanje samo po sebi moglo prouzrokovati takvo uništenje“.

„U širem smislu, od presudnog značaja za prevenciju budućih genocida je da se pojam genocida kao zločina nad zločinima ne sme razvodniti. Ako bi se taj termin tako olako koristio, kao u slučaju događaja u Srebrenici tokom jula 1995. godine, na kraju bi postao besmislen“, navedeno je u izveštaju.

Ocenjeno je da bi, ako se takvo pravno razumevanje ostvari u budućnosti, navodi o genocidu „postali redovni saputnici svake vojske i zajednički za sve sukobe i, što je najvažnije, nosili bi sa sobom male posledice“.

Ova komisija bavila se i brojem stradalih u srebreničkoj regiji, prvenstveno brojem ubijenih muslimana.

Naveli su da je do sada bilo prihvaćeno tumačenje da ubistvo 8000 muslimanskih muškaraca nalikuje genocidnim zločinima koje su počinili nacisti, sistematski odvajavši Jevreje i druge manjine od ostatka stanovništva, da bi ih potom ubili.

„Nalazi komisije pokazuju da se zločin takve prirode nije dogodio“, istakli su u izveštaju.

Komisija je navela da je 28. divizija Armije Republike BiH unutar Srebrenice „formirala vojnu kolonu sa više od 12.000 pripadnika vojske, koja se probila kroz formacije srpske vojske i krenula prema muslimanskoj teritoriji“.

„Napadi na ovu kolonu, koji su prouzrokovali smrt približno četiri do pet hiljada pripadnika 28. divizije Armije Republike BiH, mogu se smatrati legitimnim vojnim akcijama. Međutim, pogubljenje 2500–3000 vojnih zatvorenika, uključujući nekoliko stotina muških civila iz baze Potočari, pored nekoliko stotina razmenjenih vojnika, predstavlja ratni zločin. Komisija ne sumnja u zločinačku prirodu ovih ubistava“, navodi se u zaključcima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gideon Greif: U Srebrenici nije bilo genocida, broj žrtava 3.714
Gideon Grajf istoričar

"Dokazali smo"

15.06.2021. 08:44

Gideon Greif: U Srebrenici nije bilo genocida, broj žrtava 3.714

Prošlog petka, Vladi Republike Srpske u Banjaluci predstavljen je Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine. Predsednik komisije, izraelski istoričar Gideon Greif, o nalazima izveštaja govorio je za Radio Televiziju Republike Srpske.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
15°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve