Vesti
01.04.2023. 13:33
Beta

Dugačka 7,9 kilometara

Otvorena deonica Novi Beograd-Surčin na "Milošu Velikom"

1
Izvor: EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Deonica auto-puta "Miloš Veliki", od Novog Beograda do Surčina, dugačka 7,9 kilometara, u koju je uloženo 70,9 miliona dolara, otvorena je u subotu.

Ta deonica će građanima Novog Beograda i Zemuna biti najbrža veza sa auto-putem "Miloš Veliki" i kraća je oko 10 kilometara, jer će im omogućiti da se iz Vojvođanske i Ulice dr Ivana Ribara na Novom Beogradu direktno uključe na auto-put "Miloš Veliki", umesto dosadašnjeg ulaska preko dela auto-puta Beograd – Zagreb.

Projektovana je za brzinu od 80 kilometara na sat i na njoj su četiri mosta i dva nadvožnjaka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao otvaranju, rekao je da je to ključna deonica za Beograd koja će za saobraćaj biti otvorena u subotu uveče od 21 sat.

On je rekao da Srbija ima javni dug od 51,5 odsto BDP-a što je bolje od 92 odsto zemalja EU, a da ulaže u železnicu više od njih 90 odsto.

"Projektovani deficit budžeta za prva tri meseca ove godine bio je 74,9 milijardi, što je oko 600 miliona evra, a ostvaren je manji, 28,6 milijardi ili oko 240 miliona evra. Međunarodni monetarni fond je mislio da nam popravi prognoze, a ja mislim da taj novac iskoristimo za infrastrukturu", rekao je Vučić.

Najavio je otvaranje više deonica auto-puteva, kao i proširenje kružnog toka u blizini otvorene deonice auto-puta, koja je bila usko grlo, a "to je uočeno pre sedam meseci".

Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da joj je drago da je deonica od Surčina do Beograda izgrađena u roku.

"Putnici će svakog dana osećati rezultate korisne saradnje Srbije i Kine. Nadam se da će se nastviti saradnja u infrastrukturi", rekla je Čen Bo.

Deonica auto-puta "Miloš Veliki", od Novog Beograda do Surčina ima po tri trake, širine 3,5 metra u svakom smeru, razdelni pojas od pet metara, pešačke staze, širine po dva metra i biciklističku stazu širine 2,2 metra.

Komercijalni ugovor sa kineskom kompanijom China Communications Construction company za izgradnju deonice od Novog Beograda do Surčina, potpisan je u avgustu 2019. godine.

Radovi na ovoj saobraćejnici su počeli u martu 2021. godine, što je kasnije od planiranog roka zbog pandemije korona virusa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vozači, danas će vam smetati još nešto osim novih cena putarine...
autoput, kiša, put

AMSS

01.04.2023. 09:25

Vozači, danas će vam smetati još nešto osim novih cena putarine...

Vozače u Srbiji u subotu u drugom delu dana očekuje pojačan saobraćaj, a zbog mokrih kolovoza može biti češćih zastoja i usporene vožnje, pa treba da prilagode brzinu i vožnju uslovima na putu, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).
Close
Vremenska prognoza
thunderstorm
24°C
29.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve