Vesti
09.09.2021. 12:40
Tanjug

Postavljen kamen temeljac

Ovako će izgledati fabrika kineskih vakcina u Srbiji (FOTO)

FABRIKA SINOFARM , 9. 9. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone "Autoput", počinje izgradnja fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm", a svečanom polaganju kamena temeljca prisustvovao je i predsednik Aleksandar Vučić.

Fabrika u kojoj će se proizvoditi "Sinofarm" vakcina zajedničko je ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Ovo je odlična vest za Srbiju. Važna je stvar ne samo za građane Srbije, već i za sve u reigonu", konstatovao je Vučić.

Njemu i drugim zvaničnicima na mestu gde će se izvoditi radovi, predstavljen je projekat buduće fabrike.

U razgovoru sa novinarima, Vučić se prisetio 2014. godine kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu "Beograda na vodi", koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uveravali da će se taj projekat i ostvariti.

"Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE", konstatovao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da će Srbija imati jednu od najmodernijih fabrika.

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije "Grupa 42 Peng Sijao".

Rok za završetak izgradnje fabrike, u kojoj će se mesečno proizvoditi tri miliona doza vakcina je prvi kvartal sledeće godine.

Punjenje vakcina će se vršiti u Hemofarmu " do završetka izgradnje fabrike u kojoj će se nakon toga odvijati celokupan proces proizvodnje.

Prvi kontigent sirovine za proizvodnju kineske vakcine, koji je namenjen procesu testiranja, stigao je pre nekoliko dana u Srbiju, a ministar Lončar najavio je da će proizvodnja kineske vakcine protiv virusa korona početi u oktobru i da se očekuje da do kraja godine bude proizvedeno oko šest miliona doza.

Nakon testiranja počeće proces punjenja vakcina koji je planiran za oktobar ove godine, a plan je da se do kraja godine napuni šest miliona doza.

Vakcine u Srbiji proizvodiće se po istoj tehnologiji po kojoj se prpizvode u Kini i pakuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Lončar je naveo da će vakcine biti namenjene prvenstveno građanima Srbije, a ako bude viška, i za izvoz u zemlje regiona.

Fabrika će se prostirati na oko 11.500 kvadratnih metara, imaće pogon za aseptičnu proizvodnju i laboratoriju.

U skladu sa dogovorom između Republike Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, 12. jula ove godine potpisan je Memorandum o razumevanju proizvodnji kineske vakcine u Srbiji koji su potpisali Vlada Srbije, Institut G42 iz UAE i kineska kompanija Sinofarm.

Na sajtu opštine Zemun se navodi da je predviđen i pogon za proizvodnju PCR testova.

Takođe, navodi se da se gradi novi put za fabriku vakcina, kao i da se nova saobraćajnica sa kompletnom infrastrukturom gradi na potezu od naselja Grmeč do naselja Soko Salaš, paralelno sa auto-putem.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Doktor: "Eksperimentišem na sebi - primio sam dve kineske i treću Sputnjik vakcinu"
Vakcinacija, 13. 7. 2021.

Buster doza

19.08.2021. 20:05

Doktor: "Eksperimentišem na sebi - primio sam dve kineske i treću Sputnjik vakcinu"

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler kaže da dosadašnja istraživanja u svetu pokazuju da su, kada je reč o trećoj dozi vakcine protiv korona virusa, pojedine kombinacije različitih vakcina pokazale dobre rezultate, kao i da i sam eksprementiše sa dozama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve