Vesti
26.06.2023. 14:41
Slavko Brkić

"Odnosi su sada najbolji"

Partnerstvo Srbije i Mađarske - strateški korak od sedam milja

orban, vučić 26.6.2023
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Da je partnerstvo između Srbije i Mađarske od strateške važnosti za obe države, jasno je odavno. Nije, međutim, zgoreg da se to s vremena na vreme i potvrdi. A prethodna nedelja donela je celom partnerstvu novu dimenziju.

Najpre je u Srbiju, nakon posete Albaniji i Crnoj Gori, došao premijer Viktor Orban i sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Bila je to svojevrsna uvertira za prvu sednicu Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske koja je održana u utorak na Paliću, a koja je završena potpisivanjem nekoliko sporazuma.

No, u prvom planu je svakako bio odnos između Vučića i Orbana koji su razmenili informacije i mišljenja oko stvari koje su najbitnije za obe države, ali i upoznali jedan drugog sa problemima sa kojima se susreću.

Za Srbiju je, naravno, ključni problem situacija na Kosovu i Metohiji.

"Ja sam upoznao sa teškom situacijom naše goste, govorio o svemu. Govorio o tome šta sve Srbija poštuje, a šta rade Srbima na Kosovu i Metohiji. Posebno o svakodnevnim hapšenjima i maltretiranju naših ljudi, koji nisu ni krivi ni dužni“, rekao je Vučić.

Orban je na to uzvratio da oni pomno prate događaje na Kosovu.

"Vidimo šta se radi Srbima. Smatram da je od strane međunarodne zajednice neprihvatljivo da izbore sa izlaznošću od oko četiri odsto prihvataju kao legalne. Mi Mađari to vidimo i jasno nam je“, rekao je predsednik mađarske vlade.

Premijer Orban govorio je i o slučaju kosovskih policajaca koje je srpska policija uhapsila duboko na teritoriji Srbije, na području opštine Raška.

"Tri kosovska policajca, molim te, dragi Aleksandre, da razmislite o tome, neprijatelji jedva čekaju da naude Srbiji. Mislim da bi bilo dobro da saslušate preporuku Mađarske i da tu trojicu Albanaca vratite Kosovu i mislim da bi vam to pomoglo da sopstvenu stvar unapredite. Zbog toga te molim da razmisliš“, rekao je Orban.

Vučić je rekao da je 11 godina išao na razgovore o Kosovu i da je uvek želeo kompromise i da sačuva mir.

"Uz bezbroj trzavica na dnevnom nivou smo uspevali i naša zemlja je napredovala, a da nije imala taj teret na leđima. Sve je to moglo do dolaska Kurtija koji nije pokazao želju da razgovara nijednog trenutka, dolazio bi da održi monologe“, rekao je on.

Kako je dodao, noćima ne spava i nikome nije govorio o "pretnjama Srbiji posle hapšenja trojice policajaca i šta će da nam se desi ako ne budu pušteni, od kojih sve sila i na koje načine“.

Prema njegovim rečima, srpski narod ne može da trpi zulum.

"Svaki dan nekog uhapse, evo i danas će, verovatno samo zato što je živ. Kada pitate Euleks šta su zgrešili, napišu birokratski odgovor koji ni sami ne razumeju, kažu to je član 4 paragraf 7, a šta su ti Srbi uradili, nisu ništa“, rekao je Vučić.

Dodaje da se za trojicu uhapšenih kosovskih policajaca piše da ih Srbija maltretira i da ih je "izubijala“, što je, kako je istakao, laž.

"Eno piju ’koka-kolu’, jedu tortu i grožđe. Lepo jedu i piju i ništa im ne fali, i mi smo zlikovci i divljaci, jer ako nismo, nema smisla“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Orban mu je u razgovoru rekao da međunarodna zajednica "jedva čeka“ da donese mere protiv Srbije i da je izjednači sa Prištinom, iako Beograd nije kriv.

Dodao je i da nije očekivao da će Orban javno da izađe sa tom inicijativom prema Srbiji, ali je dodao da je to posao nadležnih organa, a da će svaki Orbanov savet biti uzet u razmatranje.

Orban je naveo i da je Srbija ključna zemlja Zapadnog Balkana, a da ja Mađarska kapija za Evropu, te da je jačanje Srbije dobro i za Mađarsku.

"Danas smo spojili važne stvari, Srbija nije članica NATO-a i EU, Mađarska jeste, razlike koje imamo ne otežavaju našu saradnju, nego joj dodaju vrednost“, istakao je Orban i dodao da kada spojimo dve zemlje u strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju koju možemo da uložimo u interes i unapređenje položaja naših naroda.

Govoreći o sporazumima potpisanim na sednici Strateškog saveta za saradnju dve zemlje, srpski predsednik ocenio je i da je napravljen jedan, u pravom smislu te reči, istorijski korak. Dodao je da je pređena linija i granica najboljih odnosa koje je Srbija gradila sa Mađarskom poslednjih 10 godina.

"Naši odnosi su sada najbolji, na istorijskom maksimumu, i to u pogledu političkih i ekonomskih odnosa. Trgovinska razmena je 3,65 milijardi evra, gotovo pet puta više nego što je bila. A to znači da je Mađarska danas peti trgovinski partner Srbije, treći iz Evropske unije“, naglasio je Vučić.

On je dodao da smo došli do tako dobrih odnosa da i u tako teškoj sferi za saradnju možemo da budemo najbliži.

"Dugo sam sinoć razgovarao sa Viktorom, danas i sa predsednicom Novak, o tome kako da zaštitimo naše zemlje i kako da uradimo najbolje stvari za naše narode. To je ogroman strateški iskorak“, kazao je predsednik Vučić i istakao da problem sa gasom Srbija nema jer ima ukupno 560 miliona kubnih metara uskladištenih u Srbiji i u Mađarskoj.

"To su ogromne količine, čime garantujemo sigurnost našim ljudima. Imamo i rezerve nafte i dizela“, naveo je predsednik Srbije.

Predsednica Mađarske Katalina Novak ocenila je da je ovo "zlatno doba“ odnosa između dve zemlje.

"Vreme u kome smo jeste zlatno doba naših odnosa i u tom smislu želimo da Srbija što pre postane članica Evropske unije. Možemo da sarađujemo po svim pitanjima, pa čak i po pitanjima odbrane. Mi želimo da olakšamo prelaz između dve zemlje, konstatovali smo da smo spremni da pospešimo prelazak granice i očekujemo da članova ove vlade da rade na tome“, navela je predsednica Mađarske.

Zvaničnici Srbije i Mađarske potpisali su 20. juna više sporazuma. Među njima su i sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti, kao i sporazumi o saradnji između Nacionalne generalne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, za saradnju u oblasti carina, razmenu informacija, u oblasti razvoja putne infrastrukture.

Potpisan je i sporazum o izgradnji naftovoda kojim će se povezati rafinerija u Novom Sadu sa Mađarskom.

Potpisan je i sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća između državnog preduzeća "Srbijagas“ i mađarskog preduzeća za elektroprivredu. Ceremoniji su prisustvovale i predsednica Mađarske Katalin Novak i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gradi se naftovod od Novog Sada do Mađarske
naftovod

Projekat u pripremi

11.05.2023. 13:49

Gradi se naftovod od Novog Sada do Mađarske

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je Srbiji važna diverzifikacija snabdevanja naftom i da je uveliko u pripremi projekat izgradnje naftovoda od Novog Sada do Mađarske.
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve