Vesti
19.05.2022. 14:53
Beta

Spor dve crkve

Patrijarh Porfirije nakon liturgije: "Zaceljena je duboka rana"

Patrijarh Porfirije i ahiepiskop ohridski i makedonski Stefan 19.5.2022.
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Patrijarh Porfirije rekao je u četvrtak, posle zajedničke liturgije Srpske pravoslavne crkve (SPC) sa Makedonskom pravoslavnom crkvom (MPC), da je zaceljena rana raskola koja je trajala 55 godina.

"To je bila duboka rana, čekali smo da se zaceli, ovo je dar Božji", rekao je patrijah Porfirije nakon liturgije pomirenja koju je služio sa ahiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom, u hramu Svetog Save.

Arhiepiskop Stefan je rekao da je sa SPC uspostavljeno kanonsko jedinstvo što znači, kako je naveo, jedinstvo sa svim pravoslavnim crkvama.

Zahvalio je patrijarhu Porfiriju na volji i inicijativi da se sretnu i reše spor dve crkve.

Poglavar pravoslvane ohridske arhiepiskopije Jovan, koja funkcioniše kao autonomna u okviru SPC je rekao da je suština crkve jedinstvo.

Naveo je da je jedinstvo uspostavljeno i da treba da ga čuvamo.

Zajedničkim bogosluženjem sprovedena je u delo odluka SPC kojom se prevazilazi raskol, nastao nakon što se MPC samovoljno izdvojila iz nje želeći punu samostalnost – autokefalnost.

U obrazloženju odluke, Sabor SPC, koji zaseda tokom ove sedmice, saopštio je da je ova liturgija moguća jer se MPC vratila u njeno okrilje, u status autonomije kako je i bilo pre izdvajanja.

Taj postupak nije prihvatila SPC, ali ni ostale pravoslavne crkve, smatrajući ga nekanonskim, tako da se MPC našla u raskolu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nakon "Ohridske arhiepiskopije", da li je sledeća Crna Gora?
Patrijarh Vartolomej I 18.5.2022.

Pravoslavna crkva

18.05.2022. 14:05

Nakon "Ohridske arhiepiskopije", da li je sledeća Crna Gora?

Prvo Ukrajina, pa Severna Makedonija. Da li je sledeća Crna Gora? Ne, nije, ne daj bože u pitanju rat. Reč je o statusu pravoslavne crkve. Jer, vaseljenski patrijarh Vartolomej I priznao je u ponedeljak 9. maja naziv Makedonske pravoslavne crkve kao "Ohridska arhiepiskopija“.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
25.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve