Vesti
02.12.2023. 13:40
R. E.

Još jedan projekat

Kada Beograd dobija pešačko-biciklistički most i koliko će koštati

1
Izvor: Beoinfo

Predsednik Privremenog organa Aleksandar Šapić izjavio je da će izgradnja pešačko-biciklističkog mosta, koji će spojiti Novi Beograd od Bloka 70 do Ade Ciganlije, početi na proleće naredne godine, i da će za taj posao biti potrebno oko 12 meseci. 

"Tema pešačko-biciklističkog mosta je godinama unazad bila aktuelna i nikada se nije uradilo više od reči ili manje-više ideje. Pre nekoliko dana potpisali smo protokol o finansiranju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, a vrednost projekta je između 15 i 17 miliona evra. Pešačko-biciklistički most povezaće Novi Beograd sa Adom Ciganlijom i omogućiće svim građanima ovog dela grada, ali i drugima, da peške ili biciklom pređu na biser grada sa druge strane", istakao je Šapić.

1
Izvor: Beoinfo

Prema njegovim rečima, taj most bi trebalo i da pruži mogućnost građanima da dođu do novog zoološkog vrta, koji će biti izmešten iz centra grada na Adu Ciganliju.

"U narednom periodu preostaje nam da rešimo pitanje 400, 500 porodica koje žive na tom prostoru. Ne želimo da oni ostanu bez krova nad glavom, tako da ćemo pokušati svima da pomognemo, ali i oni moraju da budu svesni da tamo žive bez ikakvog prava jer je Ada Ciganlija zaštićena zona. Kako to budemo rešavali paralelno ćemo završavati i projekat zoo vrta. U poduhvatu premeštanja zoološkog vrta nemamo iskustva, ali ćemo angažovati ljude iz Evrope i sveta koji u tome imaju iskustva", pojasnio je Šapić.

On je rekao da je realno da izgradnja pešačko biciklističkog mosta započne u toku sledeće godine i da se završi za 12 meseci. 

"To je lagan most, nije za vozila, već samo za pešake i bicikliste. Očekujemo da će on uveliko biti gotov kada se bude krenulo sa radovima na Adi Ciganliji. Kad prebacimo zoo vrt biće to pravi biser grada Beograda. Nema grada u Eropi koji tako blizu centra ima zooloski vrt, a tako uvučen u prirodnu sredinu. Tada ćemo dobiti i priliku da Kalemegdansku tvrđavu konačno stavimo pod zaštitu Uneska, te da ona bude zaštićeno kulturno-istorijsko dobro. Za ovaj most nećemo povlačiti nova sredstva, jer smo uspeli da prebacimo novac koji je bio opredeljen za druge projekte, a koji nisu uspeli da se realizuju. Banka nam je izašla u susret i na tome sam im zahvalan", zaključio je Šapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čišćenje: Od Brankovog mosta do Ušća neće biti splavova
1

Uskoro kreće uklanjanje

29.11.2023. 14:01

Čišćenje: Od Brankovog mosta do Ušća neće biti splavova

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da na potezu od Brankovog mosta do Ušća neće biti splavova, navodeći da je to lokacija sa koje se najbolje vidi kalemegdanska tvrđava.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve