Vesti
05.12.2021. 13:40
Tanjug

Predrag Kon

"Pitanje je vremena kada ce omikron stici u Srbiju"

predrag kon
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Omikron, novi soj koronavirusa, registrovan je u Hrvatskoj, s toga je pitanje vremena kada će stići u Srbiju, možda je već tu, a da ga nismo registovali, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Epidemiolog ukazuje da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prva istraživanja iz Južne Afrike pokazuju da ga karakterišu uglavnom blagi simptomi.

"Podaci iz Južne Afrike upućuju na to da dobijamo jednu varijantu koronavirusa koja će davati daleko više asimptomatskih slučajeva", rekao je Kon za TV Prva.

Drugi utisak je, dodaje, da se brzo širi, jer je već registrovan u više od 40 zemalja za kratko vreme.

Kon je ukazao da slika o omikronu još nije kompletana, te da treba sačekati još nedelju do dve dana i videti kako će se ponašati u Evropi.

Ističe da nije neobično da će ta nova varijanta postati dominantna u populaciji, dodajući da pojedini smatraju da će za tri meseca polovina inficiranih biti zaražena delta sojem, a druga polovina omikronom.

I u ovom slučaju, dodaje Kon, prema analizama iz Južne Afrike očigleno je da vakcinacija deluje.

"Vakcinacija ostaje glavni način borbe protiv koronavirusa", kaže Kon i dodaje da i dalje se treba štiti maskom, fizičkom distancom i dezinfekcijom.

Upitan da li je za obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa, s obzirom da je Austrija jedna od prvih zemalja koja je to uvela, Kon je izjavio da Srbija uveliko ima obaveznu imunizaciju za zdravstvene radnike koja je regulisana zakonom, ali da se u ovoj situaciji nije primenilo.

"Nije se primenjivalo ni ranije", kaže Kon i dodaje da je on uvek za to da stopa vakcinisanih bude visoka, te da ne može da bude protiv neke mere koja povećava vakcinaciju.

"Ja sam više puta to izražavao i jasno sam opredeljen da je obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike nešto što je nužno, moralno i etički, ali i neprihvatljivo da nije obavezno", rekao je Kon.
 

U istom gostovanju za TV Prva, virusolog Milanko Šekler rekao je da registovanje novih virusa radi Medicinski fakultet i dodao da pretpostvalja da nema slučajeva zaraze omikron sojem kod nas, s obzirom da se faklutet nije oglašavao.

predrag kon
Izvor: FOTO TANJUG / JADRANKA ILIC

On je kazao da podaci stručnjaka iz Južne Afrike pokazuju da u bolnicama u regiji u kojoj je novi soj otkriven nije hospitalizovan veliki broj pacijenata zaraženih novim sojem, da oni uglavnom imaju blage simptome i da je prosečno vreme u bolnici 2,8 dana.

Šekler je kazao da su hospitalizovani uglavnom nevakcinisani, što znači da vakcine rade, ali da i nevakcinisani imaju blage simptome.

Istakao je da zbog novog soja ne treba paničiti, jer prvi rezultati pokazuju da polako dolazi do destabilizacije virusa i da njegova patogenost pada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kon: Ne odustajemo od strožih mera dok ne uđemo u bezbednu zonu
Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Epidemiolog naglašava

08.11.2021. 10:51

Kon: Ne odustajemo od strožih mera dok ne uđemo u bezbednu zonu

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da će kovid propusnice, koje će od danas biti na snazi od 20 časova umesto od 22 časa, dovesti do blagog pada novozaraženih u narednih nedelju do dve.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
07.07.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve