Vesti
11.12.2021. 06:05
Marko R. Petrović

Šta će biti posle izbora?

Predsednik na određeno vreme

Aleksandar Vučić 10.12.2021.
Izvor: TANJUG / ZORAN ZESTIC

Nije prvi put Aleksandru Vučiću da najavljuje povlačenje sa čelne pozicije u Srpskoj naprednoj stranci. Prvi put je, međutim, to uradio tako eksplicitno, odbivši predlog svih stranačkih odbora na Skupštini SNS-a da se ponovo kandiduje za partijskog predsednika.

Kompromis je postignut tako što mu je mandat produžen do parlamentarnih, odnosno predsedničkih izbora narednog aprila. A to znači da će i ovog puta Vučić nesumnjivo biti centralna figura naprednjačkih kampanja.

"Zajedno sa vama boriću se na izborima 3. aprila za još jednu veliku pobedu, a od vas tražim da ta pobeda bude najubedljivija do sada“, poručio je Vučić naprednjacima na stranačkoj skupštini.

Šta će da se dešava posle izbora? Da li to što sada nije prihvatio kandidaturu znači da će na isti način Vučić postupiti i na sledećoj izbornoj skupštini, koja se može očekivati nekoliko meseci posle izbora, ali ne pre formiranja nove republičke vlade?

Nema sumnje da će mnogo toga zavisiti i od rezultata samih izbora. Mada su male šanse da dođe do nekog iznenađenja u smislu da naprednjaci i koalicija koju budu predvodili ne dobiju većinu u parlamentu, odnosno da njihov kandidat, što će biti Vučić, ne pobedi na predsedničkim izborima.

Drugo, realno gledajući, malo ko danas može da zamisli Srpsku naprednu stranku bez Aleksandra Vučića kao lidera. Pitanje, doduše, jeste može li neko da je vidi bez njega i posle šest ili osam meseci. Sam Vučić rekao je da se nikada neće odvajati od Srpske napredne stranke.

Da mu nedavno odbijanje da prihvati kandidaturu za šefa stranke "ne deluje kao definitivan kraj“, kaže za "Ekspres“ i politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

"Istina jeste da nikada do sada Vučić nije bio toliko eksplicitan. Ali ne deluje mi ovo kao definitivan kraj kada su u pitanju Vučić i SNS“, kaže Dejan Vuk Stanković.

Njegovo obrazloženje za takav stav je relativno jednostavno i glasi da u ovom trenutku ne vidi nijednu osobu "koja ima tu vrstu autoriteta i odnos prema biračkom telu kakav ima Aleksandar Vučić“.

"Realpolitički gledano, njegovo povlačenje ne izgleda kao nešto što je dobar scenario za SNS. Najpre, nije pripremljena ličnost koja bi mogla da ga nasledi. I to posebno u svetlu okolnosti izazova sa kojima bi se stranka onda suočila i koji bi bili mnogo veći“, ocenjuje sagovornik "Ekspresa“.
 

On ističe kako je jedino sigurno da u ovom trenutku Vučić neće napuštati čelnu poziciju u SNS-u, ali i da je pitanje da li on zaista ima nekog džokera u rukavu koji će da ga zameni.

"Na osnovu onoga što je vidljivo, kada govorimo o SNS-u, kada govorimo o nekim potencijalima političara u biračkom telu, pa i o političkoj veštini i sposobnostima, mislim da malo ko može Vučiću da bude bilo kakva konkurencija u SNS-u“, kaže Dejan Vuk Stanković, dodatno obrazlažući zbog čega misli da ovo nije Vučićev konačan stav.

Aleksandar Vučić 10.12.2021.
Izvor: TANJUG / ZORAN ZESTIC

O mogućnosti da se sadašnji lider SNS-a formalno povuče, ali da ostane da deluje "iz drugog plana“, on kaže da mu ni to ne izgleda previše realno i izvodljivo.

"Ako neko drugi postane predsednik ubedljivo najjače stranke u Srbiji, taj neko neće moći da bude u senci Vučića. On će morati da se izgrađuje kao politička ličnost. Ali ja ne vidim nikog ko ima taj potencijal da priđe Vučiću, kada govorimo o političkoj veštini, medijskom nastupu i uopšte mobilizacijskim i organizacionim sposobnostima, kako u odnosu na stranku tako i u odnosu na biračko telo“, kaže Dejan Vuk Stanković.

Ko god bi u postojećim okolnostima postao predsednik SNS-a, dok bi Aleksandar Vučić bio na poziciji predsednika republike, taj bi, prema oceni sagovornika "Ekspresa“, bio u Vučićevoj dubokoj senci, i vrlo bi diskutabilno bilo koliku bi realnu političku moć ta osoba imala.

"I uopšte se ne postavlja pitanje kako i koliko bi se to odrazilo na stranku jer ona će da zavisi od Vučića još dugo, dok god se ne izgrade neke osobe koje mogu da je zastupaju bez toga da budu u njegovoj dubokoj senci“, zaključuje Dejan Vuk Stanković.

Prema njegovom mišljenju, odluka o nekandidovanju jeste saopštena, ali može da bude i revidirana, "posebno što mu nije prvi put da tako nešto najavljuje, a posle toga odustaje“.

"S druge strane, ako bih gledao neku ličnu ravan, pretpostavljam da postoji opravdanje u privatnim teškoćama sa kojima se suočava Aleksandar Vučić, kada je u pitanju i mesto predsednika stranke i položaj šefa države. Sa tog nekog životnog stanovišta meni bi bilo opravdano i da se povuče“, kaže on.
 

Bez obzira na to da li je reč o definitivnoj odluci da u narednom periodu, makar formalno, prepusti nekom drugom da rukovodi strankom ili je u pitanju nešto što nije "zakucano“, poslednja će biti Vučićeva. A kojim će se parametrima sve rukovoditi pri definisanju konačnog stava, teško je govoriti.

Ako do povlačenja zaista dođe, na partiji će da bude odgovornost da amortizuje taj gubitak. Pri čemu ne treba sumnjati da bi u tom slučaju i sam Vučić dao svoj doprinos "smirivanju stranačkog tla“ nakon takvog tektonskog poremećaja.

Da li u tom kontekstu treba posmatrati i određene kadrovske promene koje su se dogodile u vrhu naprednjaka? Pritom nije toliko bitno što među potpredsednicima više nema Milenka Jovanova i Marije Obradović (za nju se već duže vreme govorilo da će ostati ili bez partijske ili bez ministarske funkcije).

Mnogo je zanimljivije to što je povećan broj potpredsednika, te da su među njima sada i Siniša Mali, čovek koji je već godinama jedan od onih u koje Vučić ima veliko poverenje, ali i mlada Nevena Đurić, koju je predložio sam lider SNS-a.

Uz to Predsedništvo je prošireno sa 30 na 100 članova, a povećan je i broj članova Glavnog odbora na više od 1000.

"Te promene su najavljivane. Došli su neki novi ljudi. Došlo je do preraspodele dužnosti i odgovornosti ljudi koji su bili u Predsedništvu, koji su se istakli u izvršnoj vlasti. Nisu te rokade toliko neočekivane, ali nisu ni toliko pompezne, kao što se spekulisalo u javnosti. Povećan je broj potpredsednika, time je na neki način smanjena njihova moć, ali je vezano za to da oni budu posvećeni nekim posebnim oblastima u funkcionisanju stranke. Marko Đurić bi, kao ambasador, bio posvećen međunarodnim aktivnostima stranke, Siniša Mali kao ekonomista bio bi zadužen za koncipiranje modela ekonomskog razvoja u okviru stranke, a Nevena Đurić za rad sa mladima. Verovatno će svako od njih dobiti neko sektorsko zaduženje i obavezu da u pojedinim segmentima društva bude neka vrsta političkog lidera“, ocenjuje Dejan Vuk Stanković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve