Vesti
29.03.2022. 13:18
R. E.

U 90. godini

Preminuo akademik Miroslav Gašić

Sveća
Izvor: Shutterstock

Miroslav Gašić, redovni član Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU, preminuo je u utorak, u 90. godini, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Miroslav Gašić je bio jedan od naših najistaknutijih hemičara koji je poseban doprinos dao u izučavanju hemije prirodnih proizvoda.

Miroslav Gašić
Izvor: PR Sluzba SANU

Diplomirao je i doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a postdoktorske studije je završio je pri Vusterskoj fondaciji za eksperimentalnu biologiju, Šrusberi, SAD i na Кalifornijskom Univerzitetu u Los Anđelesu.

Bio je redovni profesor na na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (od 1983), kao i šef Кatedre za organsku hemiju (1985−1996), navodi se u saopštenju.

Za dopisnog člana SANU izabran je 1985. godine, a za redovnog 1994. Bio je sekretar Odeljenja hemijskih i bioloških nauka SANU (od 2002. do 2017),  član Predsedništva SANU i član Saveta Galerije SANU. Pored toga, akademik Gašić je bio predsednik  Srpskog hemijskog društva (1997−2001) i Unije hemijskih društava Jugoslavije, kao i član Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), Američkog hemijskog društva i Nemačkog hemijskog društva.

Autor je više od 90 naučnih članaka u međunarodnim naučnim časopisima prvenstveno o prirodnim proizvodima mora (izdvajanje struktura, biološka aktivnost), esencijalnih ulja, organskih reakcija, itd.  Akademik Miroslav Gašić je bio član redakcionog odbora "Journal of the Serbian Chemical Society”, "Facta” Universitatis, Niš i "Molecules”, dodaje se u saopštenju.

Za uspešan višegodišnji naučno-istraživački rad dobio je brojne nagrade i priznanja, među kojima su: Oktobarska nagrada grada Beograda (1988); Orden rada sa crvenom zastavom (1988); Medalja Srskog hemijskog društva za trajan i izvanredan dopirnos nauci (1997); Počasni predsednik Srpskog hemijskog društva (2006).

Srpska akademija nauka i umetnosti je u saopštenju istakla da je odlazak Miroslava Gašića veliki gubitak za SANU i sveukupnu srpsku nauku.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest
Prof. dr Igor Dolinka

Prof. dr Igor Dolinka

04.12.2021. 08:05

Najmlađi član SANU: Stigao sam na svoj Mont Everest

"Tog dana, 4. novembra, kada sam konačno saznao da sam postao dopisni član SANU, bio sam u rodnoj Subotici. Mojoj majci je bio rođendan. Vest sam primio od profesora Stevana Filipovića, koji je akademik i matematičar. Dok mi nije javio, trudio sam se da budem ’kul’ i da odigram da mi nije stalo, ali sam zapravo bio veoma uzbuđen“, kaže za "Ekspres“ prof. dr Igor Dolinka, najmlađi dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve