Vesti
19.11.2021. 19:05
Tanjug

Vladimir S. Kostić

SANU 180 godina: "Neki priželjkuju naš nestanak"

SANU, 19. 1. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Povodom Dana Srpske akademije nauka i umetnosti i 180 godina od osnivanja, održana je svečanost na kojoj su novoizabranim dopisnim članovima dodeljene povelje o izboru i znak SANU.

U pozdravnoj reči, predsednik SANU Vladimir S. Kostić je primetio da je nedavnu izbornu skupštinu akademije dočekalo samo 119 članova, sa ne malim brojem neaktivnih akademika, uz opterećujuću starosnu i rodnu strukturu i nekoliko ozbiljno ugroženih odeljenja.

U Svečanoj sali SANU, Kostić je govorio o svom doživljaju "delimičnog neuspeha tokom poslednjih izbora, pre svega zbog malog broja izabranih, a posebno izostanka izabranih koleginica".

"To ćemo sami sebi tek morati da objasnimo. Uz veliku utehu da su oni koji su izabrani nesumnjivo izvanredni i da šire obuhvat naše kuće", rekao je Kostić.

Vladimir S. Kostić, 19. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Prema njegovim rečima, niko u SANU ne gaji preterane iluzije o dometima i uticaju kuće, ali uloga nacionalnih akademija u vremenu koje se karakteriše "krizom elita" i "ekspertskom krizom" nije premeštena u prostor efemernosti ili suvišnosti.

Kostić je istakao da od Akademije "veliki deo javnosti ima neskrivena očekivanja, ali ne i celokupna javnost", primetivši da neki priželjkuju nestanak SANU.

"Stoga ćemo u vremenu pred nama morati da budemo prisutni čak i kad nam to pravo negiraju, da komuniciramo sa sredinom koja nas je iznedrila i da nastojimo da budemo što jasniji", rekao je Kostić.

Primetivši da je došlo do izvesnog osiromašenja komunikacije sa akademskom zajednicom, državom i Srpskom pravoslavnom crkvom, Kostić je najavio da će SANU raditi na njihovom prevazilaženju kao da je celokupna krivica Akademijina.

Smatra da postoji nerazumevanje savetodavne uloge SANU i da se zaboravalja da akademija u "procesima ne donosi odluke, ali možda olakšava njihovo donošenje, uz česte optužbe za sporost".

Ivan Gutman, 19. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

"Nismo li upravo mi u posebnom problemu kada se suočavamo sa olako postavljenim zahtevima svetskih moćnika da neumesnom brzinom rešavamo vekovne probleme - Kosovo i Metohiju, na primer?", istakao je predsednik SANU.

Prema njegovim rečima, kriza izazvana pandemijom Kovid-19 je "previše toga razgolitila", dok "u sebi možda ima začetak šanse, pod uslovom da smo sposobni da je prepoznamo i potom eventualno iskoristimo".

"I dalje verujem da je jedini put Srbije, a na toj liniji i put naučnog i umetničkog delovanja SANU, inače danas uveliko relativizirano osvajanje prostora demokratije i slobode, prostora čiju ugroženost svedočimo ovde i sada", ocenio je Kostić.

Na svečanosti je akademiku Ivanu Gutmanu uručena Medalja SANU iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka, a Vasiliju Ð. Krestiću Medalja SANU iz oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2021. godinu.

Vasilije Krestić, 19. 11. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Novoustanovljena Medalja SANU dodeljivaće se godišnje zaslužnim pojedincima za izuzetna dostignuća u naučnim i umetničkim oblastima - prve godine jedna iz oblasti prirodnih i tehničkih nauka i jedna iz društveno-humanističkih nauka, a sledeće jedna iz oblasti umetnosti.

"Ovo je jedno od najvećih počasti koje sam doživeo tokom svog veka, pogotovo što sam prvi dobitnik ove medalje. Sada je tačno 50 godina da se bavim naučnim istraživanjem. U septembru 1971. sam završio svoj prvi naučni rad i poslao sam ga u časopis", rekao je Gutman.

Zahvaljujući se, Krestić je istakao da je to "priznanje formalna i stvarna potvrda da višedecenijski trud i naučni učinak nisu bili uzaludni, da imaju ođeka u sredini u kojoj su nastali i društvu kojem su namenjeni".

Povelje o izboru i znak SANU uručeni su novim dopisnim članovima Igoru Dolinki, Marjanu Niketiću, Željku Tomanoviću, Miodragu Mihaljeviću, Vladimiru Srdiću, Vladanu Devedžiću, Miodragu Lomi, Milivoju Neninu, Draganu Bogetiću. Mrđanu Bajiću, Dejanu Mijaču, Miodragu Tabačkom i Slobodanu Šijanu.

U muzičkom delu programa, dopisna članica SANU Jelena Jovanović sa ženskom pevačkom grupom "Moba" izvela je tradicionalne pesme "Prioni mobo za ''lada", "Sloves Tvojih učenijem" i "O jabuko zeleniko".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
few clouds
9°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve